Uzun süre tok tutması, vücuda enerji vermesi nedeniyle Ramazan ayı ile kış aylarında en çok tüketilen gıdalardan biri olan tahin, Hakkari merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunan Geçimli köyündeki tarihi taş değirmeninde hiç bir katkı maddesi kullanılmadan üretiliyor. Lezzeti ile ünlü Geçimli tahininin üretimi ise, oldukça zorlu. Baharın ilk aylarında köyün üst bölgesindeki tarlalara ekilen ve yaz boyunca çapası yapılıp biçilen susamlar, kurutma işlemlerinin ardından ayıklanıp kavrulma aşamasına kadar çeşitli aşamalardan geçiriliyor. Bu zorlu süreçte kadınlarda büyük katkıda bunuyor. Torbalara konulan susamlar, erkekler tarafından sopalarla dövülerek kabuklarından ayırılırken, kadınlar da susamları soğuk suda yakıyarak bir sonraki aşama için hazırlıyor.
120 yıllık taş değirmeni sahibi İsmail Ediş, tahin hazırlamanın oldukça zorlu olduğunu söyledi. Haziran başında susam ekiminin yapıldığını anlatan Ediş, "3 ay sonra çıkarttığımız susamı değirmene getirilip, tahin olana kadar 7 ayrı işlemden geçiriyoruz. Tüm bu çalışmalardan sonra yörenin en kaliteli tahinini elde ediyoruz"dedi.
Mehmet ÖZKAN/HAKKARİ,(DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |