Kutsal görev için teşekkür etti
Kutsal görev için teşekkür etti
Tütüncü: Antalya'ya hizmet damgası vuracağız
Tütüncü: Antalya'ya hizmet damgası vuracağız
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan altın kararı
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan altın kararı
41 ilde uyuşturucu operasyonu: 434 gözaltı
41 ilde uyuşturucu operasyonu: 434 gözaltı

İsa Altun

Bonzai terör suçu, satıcı ise terörist muamelesi görecek
26 Ekim 2014 Pazar

Teknolojideki gelişmeleri takip eden karanlık odaklar, yeni çıkan bağımlılık yapıcı maddeleri bir şekilde toplumların hayatına sokmaktadır. Ülkemiz bu konuda ulusal ve uluslar arası işbirliğini artırmaktadır. Bağımlılığı bir insanlık suçu olarak nitelendiren ülkemiz bu konuda mücadeleden asla taviz vermeden yoluna devam etmektedir. Bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele, devletin tüm kademelerinde ciddi ve bilimsel araştırmalar ile akademik çalışmalar ışığında gerçekleştirmektedir. Devlet tüm kurumları ile bağımlılık yapıcı maddeleri önleme amaçlı kararlı ve ciddi bir mücadele içindedir. Hatta devlet Anayasadaki 58.maddede ‘ istiklal ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müsbet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda ve Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır. Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.’ifadesi yer almaktadır. Talep azaltma kapsamında en önemli etken, suçla mücadele, arzı azaltma ve tedavidir. Son dönemlerde bağımlılık yapıcı maddelerin önüne geçmek amacıyla geçtiğimiz günlerde TBMM de önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Yeni düzenlemeleri belirtmekte fayda var. Yeni iç güvenlik paketinde torbacı tabir edilen madde satıcısı terörist olarak tanımlanacak. Bonzai adı verilen sentetik kannabinoidler, tıpkı eroin gibi uyuşturucu kapsamına alınacak.

Uyuşturucu imal ve satışı suçu, terör suçları kapsamına alınacak.

Pakete göre uyuşturucu satanlar, aracılık edenler terör suçu gibi ceza verilecek.  “Bonzai ve diğer uyuşturucu işi yapanlar terör muamelesi görecekler. Yine tekrar ediyorum. Kirli para kazanarak gençleri ölüme sürükleyen torbacıların her biri birer terörist muamelesi göreceklerdir. Yeni yasada uyuşturucu madde kullananlar ya da satanlar için zor günler bekliyor. Geçtiğimiz yıllarda uyuşturucu madde kullanımı ve satışı eylemi için 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyordu. Yeni yasa ile cezanın alt ve üst sınırı artırılarak 2 ile 5 yıl arasında hapis cezası getirildi. Bununla birlikte bu cezaların infazı ve erteleme prosedürü de değişti. Uyuşturucu kullanma suçuna verilecek cezayı içeren 191. maddenin 2. fıkrasındaki düzenlemeyle uyuşturucu kullananlar için dava açılması herhangi bir şart aranmaksızın 5 yıl erteleme kapsamına alındı. Yani uyuşturucu kullanan kişi 5 yıl içinde tekrar uyuşturucu kullanırsa dava otomatik olarak açılıyor. Yasa’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte 15 günlük iade süresini doldurmayan ‘uyuşturucu kullanmak’ suçlamasıyla hazırlanmış iddianameler mahkemeler tarafından savcılıklara iade edilmeye başladı. Savcılıklar ise davaları erteliyor. Mahkemelerdeki davalar ise bu yasa gerekçe gösterilerek erteleme kapsamına alınıyor. TCK’nın 191. maddesinin 1. fıkrası uyuşturucu kullananlar için; ‘Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran ya da uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır’ şeklindeki cezayı öngörüyor. Maddenin 2. fıkrasında ise; ‘Bu suçtan dolayı başlatılan soruşturmada şüpheli hakkında 5 yıl süreyle kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilir. Savcı bu durumda şüpheliyi erteleme süresi zarfında yükümlülüklere uygun davranmadığı ve yasakları ihlal ettiği takdirde kendisi bakımından ortaya çıkabilecek sonuçlar konusunda uyarır’ prosedürüne yer veriliyor.

“içiciyim demek artık tarihe karışıyor’

Yeni güvenli paketinde uyuşturucu ile mücadelede en önemli ayrıntı ise ‘içiciyim’ diyenlere de cezai yaptırım uygulanmasını sağlayacak olan kanun. Bu kanunla kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden, bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullananlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Bu suçtan dolayı başlatılan soruşturmada 5 yıl süreyle kamu davası açılmasının ertelenmesine karar verilecek. Erteleme süresi zarfında şüpheli hakkında asgari 1 yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanacak. Kişinin, erteleme süresi zarfında yükümlülüklerine veya uygulanan tedavinin gereklerine uygun davranmamakta ısrar etmesi, tekrar kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alması, kabul etmesi, bulundurması veya kullanması halinde kamu davası açılacak. Eski kanunda uyuşturucu madde kullanan şahsın savcılığa intikal eden dosyası adli sicil kaydına işlemediği için aynı suçtan başka bir savcıya dosyası intikal ettiğinde şahsa tekrardan ek süre tanınıyordu. Yeni torba yasasında uyuşturucu madde kullanımından dolayı açılan dosya sicil kaydına işlendiği için herhangi bir savcı dosyayı incelediğinde madde kullandığına dair ibare ertelemesi 1 kereye mahsus yargılama işlemi başlıyor. Bu sayede savcılıkta biriken uyuşturucu madde kullanımı dosyası ciddi bir şekilde azalacak. Sözümüz bağımlık yapıcı madde kullanan ve ticaretini gerçekleştirenlere. Bizden uyarması. İçmeden ve satmadan önce bir kez daha düşünün.
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kazım erkent 6 Kasım 2014 Perşembe  10:06

Daha dün akşam antalyada 3 genç bonzaiden komada yatıyor.Konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkürler

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva