23'üncü Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı
23'üncü Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı
Sizler artık belediyenin müfettişlerisiniz
Sizler artık belediyenin müfettişlerisiniz
Dışişlerine 3 bakan yardımcısı atandı
Dışişlerine 3 bakan yardımcısı atandı
Generallerin affı; 'Gecikmiş ama doğru bir karar'
Generallerin affı; 'Gecikmiş ama doğru bir karar'
5 Nisan 2012 Perşembe - 15:08

Zeytinyağında hileye 117 firma karıştı!

Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, sabun üretiminde kullanılması gereken asidi yüksek, kötü koku ve görüntüye sahip yağları “ısıl işlem”den geçiren ya da kanola, mısır gibi ucuz yağlarla karıştırarak elde ettikleri ürünleri “natürel sızma zeytinyağı” diye şişeleyip, pazarlayan firmalara karşı mücadele başlattı.

Zeytinyağında hileye 117 firma karıştı!
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

117 şirketi hileli üretim yaptıkları gerekçesiyle bakanlığa şikayet eden Konsey, tüketicileri de markasız ürün almamaları konusunda uyardı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Metin Ölken, uygulamanın yeni başladığını, pratikte nasıl karşılık bulacağını yaşayarak göreceklerini dile getirdi. Ölken, “Hileli üretim yapan firmaların isimlerini yayınlamak kesin çözüm değil. Çünkü bunu yapan kişi ve kuruluşlar, zaten vurgunu yapıp, başka isimlerle yeniden ortaya çıkıyor” dedi.

SABUNLUK KÜSPE YAĞ OLUYOR

Uygulanan para cezalarının da caydırıcı düzeye ulaştırılması gerektiğini söyleyen Ölken, “Bizim durumumuz baldan daha kötü. Beyaz tenekeden tutun, ambalajlı ürüne kadar pek çok taklit ve tağşiş sorunu sektörde hâlâ dizboyu. Balda 1 ise zeytinyağında 5 sorun var. Örneğin Ege’den giden prina (sabun yapımında kullanılan) Antep’te zeytinyağı diye satılıyor. Bunları önlemek gerekiyor” diye konuştu. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Ümmühan Tibet de, zeytinyağındaki sahteciliğin, baldaki gibi gıda güvenliğini tehdid eden boyutta risk oluşturmadığını, ancak kalite açısından sorun yarattığını vurguladı.

SAHTE BALDAN FARKI NE

Balda, mısır şurubu gibi arının üretemediği bir madde kullanılarak, insan sağlığı açısından sakıncalı bir durum oluşuyor. Zeytinyağında ise zeytinyağının küspesinden elde edilen prina yağı kolon sızması diye adlandırılan yöntemle, zeytinyağının içine karıştırılabiliyor. Bu da yağın kalitesini bozup, faydasını azaltıyor. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi olarak “kalite kontrol programı” oluşturduklarını ve iç piyasadaki markalı üretimin yaklaşık yüzde 80’ini karşılayan 10 firmayla anlaşma imzaladıklarını anlatan Tibet, marketlerden ürün alıp bağımsız gelişmiş laboratuvarlarda analiz ettirdiklerini vurguladı. Hileyle mücadelede tüketicilerden ya da firmalardan ihbarları da değerlendirdiklerine dikkat çeken Tibet, analiz sonucu herhangi bir olumsuzluk tespit ettiklerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bunu bildirdiklerini kaydetti.

HİLEYE 117 FİRMA KARIŞTI

UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tan ise, bugüne kadar kendilerine ulaşan 117 şikayeti Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’ne ilettiklerini, iletmeye de devam edeceklerini söyledi. Tan, ”Konsey olarak bu konuda takiplerimizi sürdürüyoruz. Zeytinyağı biraz daha kontrollü şekilde gidiyor. Üreticilerin yüzde 80-90’ı beyaz listede olduğu için yapanların oranı daha düşük seviyede kalıyor” dedi.

DONMA, KALİTE GÖSTERGESİ DEĞİL

Tüketiciler arasında yaygın bir inanış olan soğukta zeytinyağının donması, aslında bir kalite göstergesi olarak sayılmıyor. Kalitesiz, hileli zeytinyağlar da soğukta katılaşabiliyor. Zeytinyağının kaliteli olup olmadığı, ancak kokusu ya da tadıyla anlaşılabiliyor. Sadece donup donmadığı değil, renk unsuru da kalite kriteri olamıyor. Zeytinyağının renginin koyu yeşil ya da açık sarı olması, o ürünün daha kaliteli ya da kalitesiz olduğunu göstermiyor.

HİLELİ ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIYOR

Genelde sızma zeytinyağlarına belli ölçüde kanola, mısır, prina ve ayçiçek yağı gibi daha ucuz yağlar karıştırılarak, hileli yağlar elde ediliyor. Yapılan bu tağşiş (karıştırma), yüksek teknolojik analizlerle tespit edilse de, tüketiciler de donma derecelerindeki farklılıklara bakarak yağın tağşiş olduğunu anlayabiliyor. Derin dondurucuya 15 dakika bırakılan zeytinyağının bir kısmı donup, bir kısmı donmadığı taktirde bu yağda tağşiş olduğu kolayca anlaşılabiliyor. Ayrıca, farklı niteliklere sahip zeytinyağlarının karıştırılıp, nitelikli zeytinyağı gibi satılması da bir diğer hile yöntemi oluyor. Kolon sızması diye adlandırılan yöntemde ise asidi yüksek, kötü koku ve görüntüye sahip sabunluk yağlar, ısıl işlemden geçirilerek natürel sızma yağ standartlarına getiriliyor ve sızma zeytinyağı olarak satılıyor.(Hürriyet)

 
Denizden 1287 turist daha geldi
 
Bu kazalar Antalya'da oldu... İşte tüyler ürperten o anlar...VİDEO
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
zırterenköy 6 Nisan 2012 Cuma 15:16

"SIZMA SABUN !.." MEDYA’DAN: Zeytinyağındaki sahtecilik balı geride bıraktı!.. ZIRTERENKÖY’DEN: Haydeee,yok mu arttıran?.. Yok mu şimdi de zeytinyağını geride bırakacak hileli ürünü olan?.. Yok mu başka,”Bir eli yağda,bir eli balda” olan?.. www.zirterenkoy.com

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Arınç: Şehitler kervanının ilki değildir, sonu da olmayacak
Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde cami açılına katılan Başbakan Yardımcısı ...
Tuzla'da bir gemide patlama
Tuzla Tersaneler bölgesinde bulunan Ada Denizcilik adlı tersanedeki bir ...
Şizofreni hastalarının yaptığı resimler sergide
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde 4 yıldır tedavi gören ...
 
Efsanevi başpehlivan Ahmet Taşçı vuruldu
Kırkpınar'ın üç altın kemerli efsane güreşçisi Ahmet Taşçı, Kocaeli'nin ...
Eşinin cesedini bebek arabasıyla taşıdı
Kağıthane'de 81 yaşındaki Kemal Keskin, 3 gün önce öldüğünü söylediği ...
103 yılda 112 gazeteci öldürüldü
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu yaptığı açıklamada 103 yılda ...
 
Memura toplu sözleşme müjdesi
Kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan Kamu Görevlileri Sendikaları ...
Göz damlasının eczanede satışına yasak geldi
Sağlık Bakanlığı, gözde kalıcı bozukluk, görme azalması ve kornea nakli ...
'Köpeğinizi seviyorsanız çok sık yıkamayın'
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gaffar Aktoz, köpeklerin çok sık ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva