TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
22 Kasım 2014 Cumartesi - 21:49

Turizm sektöründe cinsel taciz uyarısı

'Turizmde Etik' konulu panelinde konuşan Prof. Dr. Zeyyat Sabuncuoğlu, genç kadınların cinsel tacize maruz kaldığını söyledi. Prof. Dr. Sabunoğlu, cinsel taciz şekillerini ise cinsel şaka, zorla öpmek, çimdik atmak, müstehcen sözler ve fıkra anlatımı şeklinde sıraladı.

Turizm sektöründe cinsel taciz uyarısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Aksiyon İş Konfederasyonu'na bağlı PAK Turizm İşçileri Sendikası'nın Antalya Harrington Park Otel'de düzenlenen 'Turizmde Etik' konulu panelinde sektör sorunları konuşuldu. Sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katıldığı panelin açılışını PAK Turizm İş Genel Başkanı Musa Uyar yaptı.

TURİZMDE YÜZ KARASI BİR DURUM

Türkiye'de 147 işçi sendikası ve 4 işçi konfederasyonu olduğunu belirten Musa Uyar, 2014'ün Temmuz ayı itibariyle 12 milyon 287 bin 238 SSK'lı işçiden 1 milyon 189 bin 481'inin, yani yüzde 9.68'inin sendikalı olduğunu kaydetti. Turizm sektöründe ise 820 bin 95 SSK'lı çalışandan 29 bin 757'si yani sadece yüzde 3.63'ünün sendikalı olduğunu belirten Uyar, "Ülkemiz adına yüz karası bir durumdur" yorumunu yaptı. Uyar, sektörde işsizlik, baskı ve mobbing gibi birçok problem olduğunu da değindi.

RODOS KADAR DEĞİLDİK İSPANYA'YI GEÇTİK

1970'lerde Türkiye'deki yatak kapasitesinin Yunanistan'ın Rodos adası kadar bile olmadığını hatırlatan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İzzet Bayar, "Bugün sadece Antalya'nın yatak kapasitesi İspanya'dan fazla. Türkiye'ye gelen her 3 turistten 1'i Antalya'ya geliyor ve sadece deniz kum güneşin dışında spor, fuar, sağlık gibi alternatif turizm alanlarında hızlı bir gelişme yaşanıyor" dedi.

NÜKLEER SANTRALE TEPKİSİZLİK AYMAZLIK

Antalya ve Türkiye için turizmin istikbal bir sektör olduğunu belirten Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, "Turizmde etiğin tarifi, 'Antalya'yı bir otel mezarlığına çeviriyoruz' dememektir. Eğer Mersin'de bir nükleer santral yapılırken Antalya turizm sektörü ve halkı buna tepki göstermiyorsa, nükleer santralin dedikodusu bile turizme büyük darbe vururken buna tepki göstermiyorsak aymazlık içindeyiz demektir. 10- 15 liraya otel odaları satıyorsak, sahte ürünler satıyorsak, 8 saat yerine 16 saat işçileri çalıştırıyorsak, sadece mesaileri aldıkları ücretten fazla tutarken bunları ödemiyorsak, bunlar etik olamaz. Müşteriden, devletten çalmayacağız. Müşteriye vaat ettiğimiz ve onun hakkı olan hizmetleri en iyi şekilde kullanmak bence etik budur" diye konuştu.

HÜKÜMETE TEPKİ

PAK Turizm İş'in bağlı olduğu Aksiyon İş Konfederasyonu'nun Genel Başkanı Vedat Öztürk ise en kısa zamanda 20 alt sendikaya yükseleceklerini ve tüm iş kollarında sorunlar olduğunu kaydetti. Başbakan'ın sadece inşaat ve maden işçileri kazalarına yönelik açıklamalarda bulunduğu ve diğer iş kollarından bahsetmediğini belirten Öztürk, "Bunlarla ilgili hükümet çözüm önerisi sunmayacak mı? Hayır. Ne zaman sunacak? Kaza olması lazım. Emek ve sermayeyi bir beden ve ruh gibi görüyoruz. Ama işçileri sömürerek değil" dedi. Öztürk, sendikaların kendi içinde etik davranması gerektiğini de söyledi.

EN ÇOK GENÇ KADINLAR TACİZE UĞRUYOR

Açılış programının ardından gerçekleşen panelde ise Prof. Dr. Zeyyat Sabuncuoğlu, 'Turizmde psikolojik ve fizyolojik taciz ve etik' konusunu ele aldı. Fizyolojik tacizde genellikle erkeklerin kadın çalışanlara, fiziksel görünümü zayıf olanlara, eğitim düzeyi düşük alt kademede olanlara ve özellikle de mutfaktaki personele yönelik yaşandığını kaydetti.

Fizyolojik taciz içinde cinsel tacize de yer veren Prof. Dr. Sabuncuoğlu, mağdurların genellikle kadınlar ve kadınlarda da gençlerin olduğunu söyledi. Kadınların taciz olayını ifade etmekten kaçındığını ve cinsel tacizin yasal anlamda kanıtlanması gerekliliğini de anlatan Prof. Dr. Sabunoğlu, sektörde cinsel tacize uğrayan kadınlara yönelik cinsel taciz biçimlerinin ise fiili sarkıntılık, cinsel şaka, zorla öpme, çimdik atma, müstehcen sözler ve fıkra anlatımı, porno film gösterimi şeklinde sıraladı.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -
 

 
Hasan Öz güven tazeledi
 
Çift ekranlı YotaPhone piyasaya çıkıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2015'in gözde tatil yerleri belli oldu
Skyscanner, 2015’in en gözde 10 seyahat destinasyonunu belirledi.
Turist rakamları mutlu etti
TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizmin başkenti ...
AKTOB'dan vali türker'e ziyaret
AKDENİZ Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu ...
 
Rus manken golf sahasında
F Ajans ile yolları bir güzellik yarışmasında kesişen, ardından ajansın ...
Coğrafyaların kesişim noktası Antalya
ANTALYA, yılın 10 aylık döneminde 11 milyon 508 bin 66 turiste ev sahipliği ...
Sahibi değişen otelde şeriat kuralları
İngiltere’nin Başkenti Londra’daki ünlü Bermondsey Square Oteli Ortadoğulu ...
 
Alanya'da 50 bin kişi işsiz kaldı
TURİZM sezonunun sona ermesiyle birlikte Alanya'daki 582 otelden 527'si ...
Kraliçe oldu şansı açıldı
ANTALYA'da düzenlenen bir güzellik yarışmasında kraliçe seçilen İspanyol ...
Turizm acentaları antalya'da buluştu
CORAL Travel ve Odeon Tours, Starway 2014 Türkiye gecesinde acenteleriyle buluştu.
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva