Balon balığı istilasına 'avcılık' tedbiri
Balon balığı istilasına 'avcılık' tedbiri
Antalya'da motosikletli kadın hayatını kaybetti
Antalya'da motosikletli kadın hayatını kaybetti
Alanya'da devrilen otomobildeki 3 kişi yaralandı
Alanya'da devrilen otomobildeki 3 kişi yaralandı
Kamu İhale Kurulu Başkanlığı'na yeni yönetim
Kamu İhale Kurulu Başkanlığı'na yeni yönetim
5 Kasım 2014 Çarşamba - 15:48

Tamince için şok karar

RİXOS Oteller Zinciri'nin Antalya'da, Phaselis Antik Kenti ve Beydağları Olimpos Milli Parkı etkileşim sahası içinde projelendirdiği 'Dream of Phaselis' hakkında çevrecilerin açtığı davada Antalya 2'nci İdare Mahkemesi, 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

Tamince için şok karar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 Rixos Oteller Zinciri'nin en özgün halkası olarak Phaselis Antik Kenti ve Beydağları Olimpos Milli Parkı etkileşim sahası içinde 180 bin metrekare alan üzerine projelendirilen 'Dream of Phaselis' için Antalya Valiliği'nin 26 Aralık 2013 tarihli 'ÇED Gerekli Değildir' kararı hakkında Antalya 2'nci İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Antalya Valiliği'nin söz konusu kararına karşı açılan davada meslek odalarından çevre derneklerine, vatandaşlardan esnaf derneklerine 22 isim davacı olarak yer aldı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı mimarlar, ziraat mühendisleri, şehir plancıları, peyzaj mimarları ve çevre mühendisleri odaları Antalya şubeleriyle birlikte Antalya Barosu, Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi, Doğa Dostları Spor Derneği, Kemer Esnafları ve Turizmcileri Derneği, Çıralıyı Sevenler Derneği, Tahir Şimşek, Ahmet Kaya, Erdal Elginöz, Sami Adaletli, Ali Kara, Bilal Aktan, Büşra Koç, Yılmaz Vural, Birhan Erkutlu, Elif Arığ Guttstadt, Tuğba Günal'ın davacı olarak yer aldığı davada, çevrecileri avukatlar Tuncay Koy, Emre Baturay Altınok, Aynur Rüzgar Gökçe, Sevda Mesci ve Odman Mesci savundu.

Antalya 2'nci İdare Mahkemesi, 17 Ekim tarihinde oy birliğiyle aldığı kararda Akdeniz Üniversitesi  AÜ) Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, AÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meryem Atik ve AÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Niyazi Demircan'dan oluşan bilirkişi heyetinin tespitlerini karara taşıdı.

Kararda otel projesinin, alanının hassas, doğal, tarihi ve kültürel yapısı itibariyle çevre üzerinde önemli etkilere neden olacağına, proje alanının endemik bitki türlerini barındırdığına ve tarihi- kültürel miras açısından Phaselis Antik Kenti etkileşim sahası içinde yer aldığına vurgu yapıldı. Proje alanının tahsisi ve onayının turizm mevzuatına uygun göründüğünü belirten mahkeme heyeti, buna karşın alanın hem milli park sahası hem de 1'inci Derece Arkeolojik Sit Alanı içinde kaldığı gerçeğinin dikkate alınmadığının altını çizdi. Bununla birlikte proje tanıtım dosyasında projenin çevresel etkileri konusunda projeyle doğrudan ilişkili bilimsel ve teknik hiçbir bilgi verilmediğini belirten mahkeme heyeti, bu noktada projeye ilişkin ÇED raporu hazırlatılması gerektiğini belirterek, Antalya Valiliği'nin 'ÇED gerekli Değildir' kararı hakkında yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararının ardından Phaselis davasının savunucuları çevreciler, meslek örgütleri, Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nde açıklama yaptı. Grup adına Sami Adaletli'nin yaptığı açıklamada, Phaselis'te yapılmak istenen 280 odalı, içinde tenis kortları, 3 yüzme havuzu, restoran ve alışveriş merkezi bulunan otel projesi için ÇED sürecinin işletilmemiş olmasının kendilerini üzdüğü, ama şaşırtmadığı belirtildi.

"Taksim Gezi Parkı'nda kışla ve alışveriş merkezi, Haydarpaşa Limanı'nda kruvaziyer liman, zeytinlik ve tarım alanlarına termik santral, her dağ başına taş ocağı, her dereye HES yapmak isteyen anlayışın Phaselis'e bakışında bir otel silueti görmesi normaldi" ifadeleriyle devam eden açıklamada Adaletli, söz konusu alanda herhangi bir projenin dahi düşünülmemesi gerektiğini savundu.

Bu noktada söz konusu tahsisin iptali için de ayrı bir hukuki sürecin devam ettiğini dile getiren Adaletli, "Alanla ilgili bir ÇED sürecinin işletilmesinin açık olduğu, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nin kararıyla ortaya çıkmıştır" dedi. Bu noktadan sonra artık yapılması gerekenin Phaselis gibi tarihsel önemi olan milli park alanını korumak ve değerlerini ortaya çıkarmak olduğunu kaydeden Adaletli, "Phaselis'te bir rant olgusuna bölge halkı ve Antalya sivil toplumu ile meslek örgütleri kesinlikle izin vermeyecektir. Phaselis tarihi dokusu ve ekolojik değerleriyle tüm halkımızın ortak alanıdır. Phaselis bizimdir" diye konuştu.

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) -
 

 
Bir toplantı iki yanlış
 
Finli sanat grubu'ndan alanya belediyesi'ne hediye tablo
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 3 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Adem Celep 5 Kasım 2014 Çarşamba 20:04

hayatta hiçbirşey baki değil.Bazı yatırımlar için fedakarlıklar gerekir.Herşeyi yargı bilemez yargı insana verilen değerlerde adaletini göstermeli.

Yorumu oyla      3      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gülçin Karaçocuk Koni ANEX'te
ANEX Tourism Group (ATG) Kurumsal Marka Yöneticisi pozisyonuna, Gülçin Karaçocuk Köni getirildi.
Antalyalı turizmciyi tedirgin eden gelişme
CORNELIA Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, Rusya hükümetinin ...
Antalyalı turizmci dünya başkanı
ANTALYALI turizmci işadamı Salih Çene, Skal Dünya Başkanı seçildi.
 
Otel çalışanının esrarengiz ölümü
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde bir otelin restoranında servis elemanı ...
Reza Zarrab turizme giriyor
17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun baş aktörlerinden olan Rıza ...
Yeni logoya görkemli tanıtım
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde 3 oteliyle hizmet veren Papillon Otelleri ...
 
Tarihin bir de çirkin yüzü var
ANTALYA'ya gelen yerli ve yabancı turistler, Cumhuriyet Meydanı'ndan kuşbakışı ...
Turizmci Umman Çetinbaş kızını evlendirdi
TÜRKİYE'nin farklı illerinde bulunan 14 ayrı otel zinciri ile dikkat çeken ...
Tur midibüsü kaza yaptı; 2 yaralı
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde bir tur firmasına ait midibüs şarampole yuvarlandı. ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva