23'üncü Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı
23'üncü Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı
Sizler artık belediyenin müfettişlerisiniz
Sizler artık belediyenin müfettişlerisiniz
Dışişlerine 3 bakan yardımcısı atandı
Dışişlerine 3 bakan yardımcısı atandı
Generallerin affı; 'Gecikmiş ama doğru bir karar'
Generallerin affı; 'Gecikmiş ama doğru bir karar'
26 Ağustos 2022 Cuma - 11:24

Ses kaydı delil kabul edilip, memuriyetten azledilince AYM'ye itiraz etti

ANTALYA'da Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait şantiyenin taşeron firma yetkilisi Ş.T., şantiyeden onarım için gönderildiği öne sürülen çelik borunun çalındığı iddiasıyla şantiye sorumlusu S.K. ve yüklenici firma çalışanı H.G. hakkında şikayetçi oldu.

Ses kaydı delil kabul edilip, memuriyetten azledilince AYM ye itiraz etti
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Alanya ilçesinde DSİ tarafından yapılan Dim Barajı Sulama inşaatı taşeron firması yöneticisi Ş.T., 2018'de şantiyeden kamyona yüklenip çıkarılan 12 metrelik hasarlı çelik boruyu gördü. Kamyonu takip eden Ş.T., aracın Gazipaşa ilçesinde iş yerinin önünde durduğunu fark etti. Ş.T., telefonla aynı şantiyenin sorumlusu S.K.'yi arayıp, aralarındaki konuşmaları kayda aldı. Ş.T., elindeki ses kayıtlarını, borunun çalındığı iddiasıyla DSİ'ye sundu. DSİ'nin şikayetiyle S.K. ve yüklenici firma çalışanı H.G. hakkında 'kamu kurum ve kuruluşlarındaki eşya hakkında hırsızlık' suçlamasıyla Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonunda iddianame hazırlandı.

TUTANAK TUTTUKLARINI SÖYLEDİ

İddianamede, Ş.T.'nin sunduğu ses ve görüntü kayıtları delil kabul edildi. Ses kayıtlarında, Ş.T.'nin 'Bunu nasıl yaparsınız' sorusuna S.K.'nin 'Ne yapayım, bu ekonomik krizi nasıl atlatayım? Dün ceza yedim dükkanda' dediğine yer verildi. Alanya 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında ise tutuksuz sanık S.K., kayıtlarda yer alan 'ekonomik kriz' sözünün tamir için giden çelik boruyla alakası olmadığını, hasarsız kısmı kesilen 12 metrelik borunun geri kalan kısmının tamirat amacıyla Gazipaşa ilçesindeki iş yerine gönderilmesi için inşaatı yürüten yüklenici firma çalışanı H.G. ile tutanak tuttuklarını söyledi.

İSTİNAFTAN RET

Tutanağı delil olarak kabul etmeyen mahkeme, ses kayıtlarını göz önünde bulundurarak, S.K. ve H.G. hakkında 3'er yıl 9'ar ay hapis cezası verdi. Dosyaya bakan istinaf mahkemesi S.K.'nin cezasını onarken, H.G.'nin beraatına hükmetti. Kararla S.K. memurluk görevinden de azledildi.

'SES KAYITLARI HUKUKA AYKIRI DELİL'

Kararın ardından S.K.'nin avukatı Hadi Cin, AYM'ye yeniden yargılama için başvuruda bulundu. Cin, başvuru dosyasında mahkemenin delil olarak kabul ettiği ses kayıtlarının hukuka aykırı delil olduğunu, hak ihlaline yol açtığını, farklı ses kayıtlarının birleştirildiğini ve bu nedenle kayıtlarda bütünlük olmadığını kaydetti. Avukat Cin, hazırlanan dosyada borunun gönderildiği iş yeri sahibinin tanık olarak dinlenmediğini, mahkemenin davanın başında ses kaydını reddetmesi gerektiğini belirtti.

'SES KAYDI ALAN KİŞİ SUÇLUDUR'

Müvekkiline verilen ceza nedeniyle AYM'ye başvurduklarını söyleyen Hadi Cin, “Müvekkil hem görevinden oldu, hem de cezanın infaz işlemleri yapılacak. Dosyayı gördüğümde cezası kesinleşmişti. Dosyaya bakınca suç oluşturacak şekilde birisinin ortam dinlemesi ve telefon görüşmesi alınmış. Ses kaydına dayanarak mahkeme yargılama yapmış ve ceza vermiş. Halbuki ses kaydını alan kişi suçludur. Mahkeme ve savcılığın bu ses kayıtlarını hiçbir şekilde dava dosyasına sokmaması lazım" dedi.

'HUKUKA AYKIRI DELİL'

Ses kaydının mahkemeye delil olarak sunulmasının suç olduğunu belirten Cin, "Türk Ceza Kanunu'na göre bir kimse kendisine karşı suç işlenmesi anında ve bununla sınırlı olmak üzere o an kendisine karşı işlenen suçun delili kaybolacaksa veya o an kendisine karşı işlenen suç için başka türlü delil elde etme şansının bulunmadığı durumlar dışında ses kaydı almak, ortam dinlemek, iki kişi arasındaki yazışmayı açıklamak suçtur. Başkasının suçunu ortaya koymak için ses kaydını alarak bunu savcılığa sunamazsınız. Savcılık istiyorsa mahkemeye başvurup telefon dinleme kararı aldırır. Bunun dışında ses kaydı alınması hukuka aykırı delildir hem de ses kaydını alan için suçtur" diye konuştu.

'ADİL YARGILAMA HAKKININ İHLALİ'

Müvekkiline ses kaydı nedeniyle ceza verildiğini söyleyen Cin, "Ancak bu davada mahkeme bu ses kaydını gerekçesinde işlemiş. Müvekkilim hakkında Alanya 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nin hapis cezası vermesinin temel gerekçesi bu ses kaydıdır. Bunun adil yargılanma hakkına aykırı olduğunu, ancak hukuka uygun delillerle yargılama yapılabileceğine dair iddialarla Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk. Anayasa Mahkemesi'nin, bu şekilde alınmış ses kayıtlarının delil olarak dosyaya konulmasını, gerekçede işlenmesini adil yargılama hakkının ihlali sayacağını düşünüyoruz" dedi.

Müvekkilin mağdur olduğunu söyleyen Cin, "Ne yazık ki Anayasa Mahkemesi önündeki iş yükü ve dosya sayısına bakıldığı zaman en erken 2 yılda dava sonuçlanabiliyor. Kesinleşen ceza nedeniyle müvekkilim mağdur olacak ve işini kaybetti. Sonradan gelen ihlal kararı onun mağduriyetini tümüyle gideremeyecek" diye konuştu.

ANTALYA'DA DEVLET SU ISLERI'NE (DSI) AIT SANTIYENIN TASERON FIRMA YETKILISI S.T., SANTIYEDEN ONARIM ICIN GONDERILDIGI ONE SURULEN CELIK BORUNUN CALINDIGI IDDIASIYLA SANTIYE SORUMLUSU S.K. VE YUKLENICI FIRMA CALISANI H.G. HAKKINDA SIKAYETCI OLDU. ACILAN DAVADA, S.T.'NIN S.K. ILE ARASINDAKI KONUSMA KAYITLARI DELIL OLARAK KABUL EDILIP, IKI SANIK 3 YIL 9'AR AY CEZA ALDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Semih ERSÖZLER/ ANTALYA, (DHA)

 
Burdur'da kaza: 1 ölü, 3 yaralı
 
Panerai Radiomir Saat Modelleri ve Özellikleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muratpaşa ASSİM, yazılım ve bilişim sektörünü buluşturdu
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya'da yazılım ve bilişim sektörünün, ...
7 Mehmet'teki ziyafetin faturası Halk Ekmek'ten...
Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ekmek Dağıtım ve Sanayi Anonim ...
Skuterle giderken düşürdüğü 100 bin liralık altını 1 saatte buldu
ANTALYA'da Ali Altıntaş, toptancıdan aldığı 100 bin lira değerindeki 96,95 ...
 
Tütüncü, Korkuteli aşure buluşmasında
KEPEZ Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, AK Parti Korkuteli İlçe teşkilatının ...
Jandarmadan uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'nın Serik ilçesinde jandarmanın operasyonunda 454 kök Hint keneviri ...
İşte Antalya'da trafiğe kayıtlı araç sayısı
TRAFİĞE kayıtlı araç sayısı en fazla olan İstanbul, Ankara ve İzmir'in ...
 
Antalya'da 9 aylık bebek sokağa terk edildi
ANTALYA’da Mehmet Dinçer (74), evin bahçe kapısında çocuk arabası içerisinde ...
MHP Kepez İlçe'ye Ersoy atandı
MHP Kepez İlçe Başkanlığına Servet Ersoy atandı. İl Başkanı Hilmi Durgun, ...
ATSO çatısına GES, otoparkına elektrikli şarj istasyonu
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), çevre ve temiz enerji konusunda ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva