Millilere baklava dopingi
Millilere baklava dopingi
Mezuniyet sergisi
Mezuniyet sergisi
Akdeniz Üniversitesi'nde 'Ajans haberciliği' konuşuldu
Akdeniz Üniversitesi'nde 'Ajans haberciliği' konuşuldu
Kaybolan Mecid'in cansız bedeni bulundu
Kaybolan Mecid'in cansız bedeni bulundu
1 Mayıs 2024 Çarşamba - 10:46

Şantaj Suçu Nedir?

Şantaj suçu, tehdit suçunun özel bir hali olarak, mağdurun ağır biçimde rahatsız edilmesi suretiyle huzur ve özgürlüğünün korunmasını amaçlar.

Şantaj Suçu Nedir?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Şantaj, tehlike suçu kategorisinde değerlendirilir ve aşağıdaki yöntemlerle işlenebilir:

Mağdurun hakkı olan ya da üzerine yükümlülük bulunan bir eylemi gerçekleştireceği veya gerçekleştirmeyeceği iddiasıyla;

  • Bir kişiyi kanuna aykırı bir eylem yapmaya veya yapmamaya zorlama şeklinde şantaj suçu (TCK md. 107/1).

  • Haksız yarar sağlama amaçlı zorlama yoluyla şantaj suçu (TCK md. 107/1). Bu, genellikle bir kişinin hakkını veya yükümlülüğünü kötüye kullanarak haksız çıkar sağlamasını içerir.

  • Kişinin onurunu veya saygınlığını zedeleyecek bilgilerin ifşa edileceği veya suçlanacağı tehdidi ile şantaj suçu (TCK md. 107/2).

Şantaj suçunun işlendiği durumlarda, failin ifadeleri ve eylemleri hakim tarafından dikkatle incelenerek, olayın şantaj mı yoksa “tehdit suçu” mu olduğu belirlenmelidir.

Ancak bu noktada peşinen belirtilmelidir ki şantaj ve tehdite ilişkin davalar oldukça teknik hukuki bilgi ve beceri gerektiren alanlar olup mutlaka bu konuda uzmanlaşmış bir İstanbul ceza avukatından profesyonel destek alınmalıdır.

Şantaj Suçu Şikayet Süresi, Zamanaşımı, Uzlaşma ve Görevli Mahkeme

Şantaj suçu, tehdit suçunun özel bir formu olduğundan, şikayete tabi suçlar arasında yer almaz. Suçun işlendiğinin savcılık tarafından öğrenilmesi halinde doğrudan soruşturma başlatılmalıdır. Şantaj suçunda belirli bir şikayet süresi bulunmamakla birlikte, dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Suçun işlenmesinden itibaren 8 yıl içerisinde mağdurun savcılığa bildirimde bulunması gerekir. Aksi halde, dava zamanaşımı nedeniyle soruşturma yapılamaz.

Uzlaşma yöntemi, suçlamayla karşı karşıya kalan kişi ile mağdur arasında bir uzlaştırıcı aracılığıyla yapılan anlaşmadır. Ancak, şantaj suçu uzlaşma kapsamında değerlendirilen suçlar arasında bulunmaz.

Şantaj suçu ile ilgili dava işlemleri asliye ceza mahkemelerinde görülür.

Şantaj Suçunun Unsurları

Şantaj suçu, farklı eylemlerle işlenebilir ve TCK'nın 107. maddesi iki farklı şantaj suçu türünü düzenler. Şantaj suçunun temel unsurları şunlardır:

  • TCK 107/1. maddesine göre, failin mağduru, yapmaya hakkı olan veya yapmakla yükümlü olduğu bir şeyi yapacağı veya yapmayacağı şeklindeki iddialarla baskı aracı olarak kullanarak kanuna aykırı bir eylem yapmaya veya yapmamaya zorlamasıdır.

  • TCK 107/2. maddesine göre ise, failin kendisine veya başkasına yarar sağlamak amacıyla kişinin şeref veya saygınlığına zarar verecek bilgileri ifşa edeceği veya suçlayacağı tehdidinde bulunması halinde şantaj suçundan cezalandırılması öngörülmüştür.

Failin Hak Sahibi veya Yükümlü Olduğu Bir Şey ile İlgili Şantaj Suçu (TCK 107/1)

Fail, kendisine ait hakkı veya yükümlülüğü, mağduru tehdit etmek amacıyla kullanırsa, bu durum şantaj suçunun bir şeklini oluşturur. Bu suçun işlenme biçimleri şunlardır:

  • Mağduru Kanuna Aykırı Bir Şey Yapmaya Zorlama: Fail, kendi hakkını veya yükümlülüğünü kullanarak mağduru kanuna aykırı bir eylem yapmaya zorlar. Örneğin, alacaklı bir kişi, borçluyu dolandırıcılık suçu işlemeye zorlayarak tehdit ederse, bu durum şantaj suçu kapsamında değerlendirilir.

  • Mağduru Yükümlü Olmadığı Bir Şeyi Yapmaya Zorlama: Fail, mağduru üzerine herhangi bir yükümlülüğü olmayan bir eylemi gerçekleştirmeye zorlar. Örneğin, bir kişi, başkasını kendi işini yapmaya yardım etmeye zorlarsa ve bu yardım yükümlülüğü yoksa, bu durum şantaj suçunu oluşturur.

  • Haksız Çıkar Sağlamaya Yönelik Şantaj Suçu: Fail, haksız bir çıkar sağlamak amacıyla mağduru zorlar. Örneğin, bir kiracı, ev sahibini kirayı almamakla tehdit ederse ve bu tehdit haksız bir çıkar sağlamaya yönelikse, bu şantaj suçu olarak kabul edilir.

Şeref ve Saygınlığa Zarar Verecek Hususların Açıklanacağı veya İsnat Edileceği Tehditi ile Şantaj Suçu (TCK md.107/2)

Bu suç türünde, failin mağdurun şeref ve saygınlığına zarar verecek bilgileri açıklayacağı veya suçlayacağı tehdidiyle haksız yarar sağlamaya çalışması söz konusudur. Bu durumda, failin elde etmek istediği yararın mahiyeti önemli değildir; yararın haksız olması yeterlidir.

Şantaj Suçu Örnekleri

Yargıtay kararlarına göre şantaj suçu örnekleri arasında, mağdura ait şeref ve saygınlığı zedeleyecek görüntülerin yayılacağı tehdidiyle para istenmesi veya şikayetçiye ait uygunsuz görüntülerin ifşa edileceği tehdidiyle para alınması gibi durumlar yer alır.

Şantaj Suçunun Cezası (TCK 107)

Şantaj suçunun cezası, hem hapis hem de adli para cezası şeklinde düzenlenmiştir. TCK 107. maddesine göre şantaj suçunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiştir.

Tehdit Suçu ile Şantaj Suçu Arasındaki Farklar

Tehdit suçu, bir kişiye karşı haksız bir zarar veya kötülük uygulanacağının bildirilmesiyle işlenebilir. Şantaj suçu ise, özel kast ile işlenebilir ve genellikle bir yarar sağlamaya yönelik tehdit içerir. Her iki suçun da unsurları ve korunan hukuki değerler farklıdır. Yargıtay kararları, şantaj suçu ile tehdit suçu arasındaki farkları açıkça belirtmiştir.

Şantaj Suçu Nasıl İspatlanır?

Şantaj suçu, tanık beyanları, telefon iletişim kayıtları, fiziksel deliller, gizli ses veya görüntü kayıtları, sosyal medya mesajları ve e-tespit gibi yöntemlerle ispatlanabilir. Şantaj suçunun varlığını kanıtlamak için genellikle birden fazla delil türünün bir araya getirilmesi gerekmektedir.

Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

Adli para cezası, şantaj suçu nedeniyle verilen hapis cezasının yanı sıra veya tek başına uygulanabilen bir cezalandırma yöntemidir. Şantaj suçu nedeniyle verilen hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi, ertelenmesi veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) uygulamaları mevcuttur.

Şantaj Suçu Yargıtay Kararları

Yargıtay kararları, şantaj suçunun çeşitli yönlerini ve hukuki sonuçlarını detaylı bir şekilde ele almaktadır. Bu kararlarda, şantaj suçunun unsurları, şantaj ve diğer suçlarla olan ilişkisi, cezalandırma prensipleri ve şantaj suçunun ispatı gibi konulara açıklık getirilmektedir.

 
İhtiyati Haciz
 
Netanyahu: Anlaşma olsa da olmasa da Refah’a gireceğiz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhtiyati Haciz
İcra İflas Hukuku kapsamında, kanun koyucu alacaklıların haklarını koruma ...
Ehliyetsiz Araç Kullanma ve Cezası
Ehliyetsiz araç kullanma, geçerli bir sürücü belgesine sahip olmadan motorlu ...
Antalya'da Ev Arkadaşı Bulmak Artık Çok Kolay!
Evde.org ile Antalya'da ev arkadaşı arayanlar için bulmak artık çok kolay! ...
 
Uzun Ömürlü Olmasını Sağlayan Uçak Bakım İpuçları
Bir hava aracı olan uçaklar geçmiş yıllardan beri kullanılan, çeşitli ...
İnegöl Koltuk Takımı Modelleri
Mobilya seçerken pek çok seçenek olması, bazı durumlarda seçim sırasında ...
Vozol Fiyat
Vozol Fiyat, pazardaki en çekici tekliflerden birini sunarak tüketicilere ...
 
Kartvizit Bastırma
Günümüzde dijital iletişimin yaygınlaşmasıyla birlikte, kartvizitlerin ...
Muhasebe Yazılımlarında Güncellik ve Kolay Kullanılabilirlik
Günümüz iş dünyasında muhasebe programları, finansal süreçlerin yönetilmesinde ...
Ozon Tedavisi: Doğal Bir Tedavi Yöntemi
Gündelik yaşamın getirdiği stres ve çevresel etkenler sağlığımız üzerinde ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva