Kumluca'da 2 yayla evi yandı
Kumluca'da 2 yayla evi yandı
Başkan Kotan: Cumhuriyetin bekçisiyiz Atam
Başkan Kotan: Cumhuriyetin bekçisiyiz Atam
Başkan Uysal, gençlerle buluştu
Başkan Uysal, gençlerle buluştu
Çuvala takıldı, balıkçılar kurtardı
Çuvala takıldı, balıkçılar kurtardı
5 Nisan 2012 Perşembe - 11:25

RTÜK'e çifte standart sitemi

Medya İzleme Grubu (MEDİZ) Çalışma Grubu Üyesi Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver, Antalya'da düzenlenen 'Uluslararası Kadın ve Medya Sempozyumu'nda cinsiyetçi olmayan bir medya dili için arka sayfa güzeli kadar 'travesti dehşeti' kalıbından da çıkılması gerektiğini söyledi.

RTÜK e çifte standart sitemi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Doç. Dr. Tanrıöver, "Buradan RTÜK'e selam gönderiyorum. Dizilerde baba kızını dövdüğü zaman hiçbir ceza söz konusu olmazken, babasını döven kızı nedeniyle aile değerleri gerekçesiyle ceza verilebiliyor" dedi.
Antalya'da Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Uluslararası Kadın ve Medya Sempozyumu'nun ikinci ve son gününde, ilk oturum 'Kadın Haklarının Gelişmesinde ve Kadına Yönelik Sosyal Projelerde Medyanın Rolü' adıyla gerçekleştirildi. Yazar ve spiker Ayşenur Yazıcı'nın moderatörlüğündeki oturuma Medya MEDİZ Çalışma Grubu Üyesi Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aylin Görgün Baran, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Danışmanı Ayşe Keşir, Hürriyet Gazetesi yazarı Zeynep Gürcanlı, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Başkan Yardımcısı Maria Darmanin, Yunanistan'da yayın yapan Channel TV9'dan Eliza Lympousi konuşmacı olarak katıldı.
Oturumu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın eşi Münevver Arınç da takip etti.
KADINLAR ÜZERİNDE SAHA ARAŞTIRMASI
Prof. Dr. Aylin Görgün Baran, Hacettepe Üniversitesi olarak 172 kadın yapımcı, yönetmen ve yardımcılarından oluşan bir ekip üzerine yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre kadın yapımcı, yönetmen ve yardımcılarının üçte ikisinin yaptıkları işe yabancılaşmış, yaptıkları programlarının toplumsal cinsiyet açısından geleneksel ya da eşitlikçi anlayış noktasında farkında olmadıklarına yönelik bir değerlendirmede bulunduklarını kaydetti. Buna rağmen çalışmaya katılan kadın medya profesyonellerinin toplumda belli bir değişmeyi planladıklarını ifade ettiğini kaydeden Prof. Dr. Baran, "Çoğunluğu, programlarında değişimi vurguladıklarını belirtmişti. Ortaya çıkan tabloda bu işe yeni başlayanlar açısıdan bir umut olduğunu görmek bir anlamda sevindirici oldu" dedi.
CİNSİYETTEN DOLAYI OLUŞAN BARİYERLER
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Danışmanı Ayşe Keşir, televizyonun ilk evlere girdiği zaman muhafazakar kesimin biraz temkinli yaklaştığını söyledi. Keşir, 15 yıl medya sektöründe çalıştığını ve sadece kadın olduğu için kendisine öncelik, farklılık olsun istemediğini kaydetti. Keşir, "Ama kadın olduğum için bariyerlerle karşılaştım. Hele hele kılık kıyafetiniz farklıysa bariyer bir kez daha artıyor. Benim beklentim, cinsiyetten dolayı oluşan yeni bir bariyerin oluşmamasıdır" diye konuştu.
CİNSİYETÇİ OLMAYAN MEDYA DİLİ
Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver, kadın haklarınnın gelişmesinde medyanın rolünün belli olduğunu söyledi. Medyanın rolünü abartmamak gerektiği uyarısında bulunan Doç. Dr. Tanrıöver, "İki dizi izledi diye boşanan bir kadın varsa bırakın boşansın. Medyanın çizgisel etki kurumları aşılalı bir yüzyılı geçiyor" dedi.
Gerçeğin ne 'medyanın rolü birinci derece belirleyicidir' ne de 'medyanın hiçbir rolü yoktur' şelinde ifade edilen iki düşüncenin tam kesişim noktasında bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver, toplumsal cinsiyete duyarlı bir medya dili için ayrımcı, cinsiyetçi olmayan bir söylemi benimseyerek kadın hakları mücadelelerine ve ifadesine olanak verilmesi gerektiğini kaydetti. Medyanın arka sayfa güzeli kadar 'travesti dehşeti' kalıbından kurtulması gerektiğini de kaydeden Doç. Dr. Tanrıöver, "Buradan RTÜK'e selam gönderiyorum. Dizilerde baba kızını dövdüğü zaman hiçbir ceza söz konusu olmazken, babasını döven kızı nedeniyle aile değerleri gerekçesiyle ceza verilebiliyor" dedi.
'KOCA BULURUZ HERHALDE'
'Kadın Haklarının Gelişmesinde ve Kadına Yönelik Sosyal Projelerde Medyanın Rolü' başlıklı oturumun moderatörlüğünü yapan yazar ve spiker Ayşenur Yazıcı ise 15 yıl çalıştığı sektörde 7 yılını hiç tatil yapmadan geçirdiğini belirtti. Yazıcı, "Buzdolabına zeytinyağlıları koyuyordum. Yoksa tüm aile patatesle beslenecekti. Hiç tatil yapmadım. Bayramlarda eşim tatile gitti. Ya işini kaybedecektiniz, ya kocanınızı. Ben sonuçta kocamı kaybettim. Neyse bir koca buluruz herhalde" diye konuştu.
BAYAN- KADIN İKİLEMİ
Hürriyet Gazetesi yazarı Zeynep Gürcanlı, medyada kadın olmanın da bir insan hakkı olduğunu söyledi. Gürcanlı, kadın gazetecilerin tabanda yüzde 35- 40 oranında olmakla birlikte genelde muhabir, fotomuhabir kadrosunda yer aldığını belirtti. Gürcanlı, "Yönetim kademesine geldiğimizde içler acısı bir durum. Biz gazetecilik yapıyoruz ama gazete yapamıyoruz. Gazeteleri genelde erkekler yapıyor" dedi. Kadının konu olduğu haberlerde tanımlama noktasında bayan- kadın ikileminin yer aldığını kaydeden Gürcanlı, "Biz bunu Hürriyet'te aştık" diye konuştu. Yazı işleri toplantılarında haberin unsuru kadınsa diyalogların 'Kadın güzel mi? İyi fotoğraf var mı?' şeklinde yaşandığını belirten Gürcanlı, bu bakış açısını değiştirmenin kadınların gazete yapmaya başlamasıyla mümkün olacağını kaydetti.

SON OTURUM: PROGRAMLAR VE REKLAMLARDA KADIN

Antalya'da dün Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılımıyla başlayan 'Uluslararası Kadın ve Medya Sempozyumu'nun son oturumu, 'TV Programlarında ve Reklamlarında Kadın' başlığında gerçekleşti.

Oyuncu Meltem Cumbul'un moderatörlüğündeki oturumun konuşmacıları, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mine Gencel Bek, CNN Türk Program Yapımcısı Şirin Payzın, Yumurcak TV Genel Yayın Yönetmeni Meryem Akbal, Medyasofa Girişim Grubu Başkanı Saniye Öztürk, Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayın yapan MBC TV'den Khozama Osmat, İtalya'dan AGI Haber Ajansı'ndan Daniela Paolo oldu. Sempozyumun son oturumunu, Başbakan Yardımcısı Arınç'ın eşi Münevver Arınç da takip etti.

KADININ POZİTİF FARKI

Oyuncu Meltem Cumbul, kadınların özellikle sosyal medya aracılığıyla konuşmaya başladığını söyledi. Bunun en somut örneğinin 2011 yılı Nobel Barış Ödülü sahibi Yemenli gazeteci- yazar Tevekkül Karman olduğunu kaydeden Cumbul, kadının kendi doğal özellikleri, uzlaşmacı, nazik, ayrıntıya dikkat eder olmasının, medya için de pozitif fark yarattığını aktardı.

İspanya ve Almanya'da kadın bedeninin kullanımlarına yönelik kısıtlamalar getirildiğini kaydeden Cumbul, İspanya'da sıfır beden kıyafetlerin tanıtımına yasaklar getirilirken, Almanya'da profesyonel mankenler üzerinden ayakkabı ya da kıyafet tanıtımı yerine sıradan vatandaşların kullanılmaya başladığını söyledi. Cumbul, reklamlarda sadece kadın bedeninin değil, güneş yağıyla yağlanmış kaslı erkek vücudunun da kullanıldığını belirterek, "Vücutların sömürülerek neden olduğu toplumsal yıkım ve bozulmalar söz konusu" dedi.

KADINLARIN TERCİHİ POPÜLER DİZİ

CNN Türk'ten Şirin Payzın, 'Televizyonlarda kadın muhabir, yönetici, yapımcı var mı, daha fazla sayıda kadın yönetici olsa kadının meselelerine yaklaşımda, haber dilinin, program içeriklerinin belirlenmesinde farklılık yaratır mı?' sorularına verilecek cevaplar içinde televizyonun, diğer medya araçları arasında bir adım önde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin iki büyük haber kanalı CNN Türk ve NTV'nin Ankara temsilcilerinin kadın olduğunu belirten ve sektörde kadın çalışanlardan örnekler veren Payzın, Doğan TV Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın kadınlarla çalışma konusunda hassasiyetinin de bu konuda etkili olduğunu söyledi.

Şirin Payzın, "Kadınlarla çalışamaz değil, kadınlar kadınlarla çalışır. Medyada kadın- erkek fırsat eşitliğini sağlamış durumdayız" dedi. Payzın, kendisinin kadını konu edinen programlarının da en düşük reytingi aldığını belirterek, kadınların popüler dizileri tercih ettiğini söyledi.

SÜPER KADIN TİPLEMESİ

Prof. Dr. Mine Gencel Pek, medyada kadın temsillerinin çok fazla değişmediğini, kadının iyi eş, iyi anne ya da bedenini teşhir eden kadın tiplemeleri içinde yer aldığını söyledi. Reklamlarda kadının temsil biçimleri arasında en dikkat çeken tiplemenin 'süper kadın' olduğunu belirten Prof. Dr. Bek, "Bu hem evde hem de işte başarılı olan kadınlar. Çoğunuza olumlu bir şekilde gelebilir ama aslında eşitsizliği çok fazla artıran bir tipleme. Süper kadın hepimizin karşı çıkması gereken bir temsil" diye konuştu. Kadın sorununa bakış açısında aileyi kutsayan 'muhafazakar ahlakçı' tutumun toplumu ileriye götürmediğini de savunan Prof. Dr. Bek, "Eğer şiddetin olduğu ailede bir çocuk yaşamak zorunda kalıyorsa batsın o aile" dedi.

KADIN BEDENİ VE RUHUYLA KULLANILIYOR

Yumurcak TV Genel Yayın Yönetmeni Meryem Akbal, kanalının, sadece çocuk kanalları arasında değil, tüm televizyon kanalları arasında en çok seyredilenler listesinde olduğunu söyledi. Çizgi filmlerin de baskın kadın temsillerinin aksine, yaşlı, kilo almış, biraz bakımsız bir anneyi göstermeyi tercih ettiklerini belirten Akbal, "En çok çocuklar tarafından tüketilen çikolata, cips, meşrubat reklamlarında dahi kadının bir cinsel obje olarak nasıl kullanıldığı ortada. Kadın bedeni ve ruhuyla kullanılıyor" diye konuştu.

ÇÖZÜM İÇİN KURAN-I KERİM'E BAKMAK

Medaysofa Girişim Grubu Başkanı Saniye Öztürk ise "Beşiği sallayan el dünyaya hükmeder" dedi. Öztürk, bu söz anlaşılmadığı takdirde kadın bedeninin nesneleştirilmesinin, kadına yönelik şiddetin önlenemeyeceğini savundu.

Saniye Öztürk, "Meseleye bir de Kuran-ı Kerim'in penceresinden bakmalı. Kuran'da kadın ve erkek savaşan iki taraf değil, birbirini koruyan ve kollayan taraflar olarak yer almaktadır" dedi.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın eşi Münevver Arınç, katılımları dolayısıyla panelistlere porselen vazo hediye etti.

Emre BAYLAN- Antalya/DHA

 
103 yılda 112 gazeteci öldürüldü
 
Büyükşehir'den 'Alo engelsiz taksi'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asena hızlı döndü
Oryantal Asena, bir dönem bıraktığı ve şarkıcılığı denediği sanat hayatında ...
Uzmanlardan 'İşporta gözlük' uyarısı
Yaz sezonu öncesi işportaya çıkan güneş gözlüklerinin göz sağlığını tehdit ...
Şehit üsteğmen Ozan'ın cenazesi Antalya'ya getirildi
Hakkari'nin Şemdinli İlçesi’nde, PKK’lı teröristlerle güvenlik güçleri ...
 
'Terörle mücadelede basının önemli yeri var'
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazeteci örgütlerini patronlara karşı ...
Caddeden 'Kenan Evren' adı kaldırıldı
Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in adının ...
5 Nisan saat 20.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda
Emniyet Teşkilatının 167. Yıl Kuruluş Yıldönümü çerçevesinde Antalya Emniyet ...
 
Şemdinli'de çatışma:1 şehit, 1 yaralı
Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde, Irak sınırının sıfır noktasında PKK'lı ...
Gazipaşa’ya turistik uçuş
Bülent ECEVİT bildiriyor...
17 ülke çocuklarından oluşan keman grubu Antalya'da
Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün daveti üzerine Almanya'dan gelen çocuk keman ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva