Çuvala takıldı, balıkçılar kurtardı
Çuvala takıldı, balıkçılar kurtardı
Alex de Souza, Antalyaspor'da
Alex de Souza, Antalyaspor'da
Başkan Uysal’dan 19 Mayıs mesajı
Başkan Uysal’dan 19 Mayıs mesajı
Antalya 14. Uluslararası Tiyatro Festivali perde açtı
Antalya 14. Uluslararası Tiyatro Festivali perde açtı
3 Nisan 2011 Pazar - 11:12

ÖSYM iddiaları reddetti

ÖSYM Başkanı Ali Demir, '27 Mart 2011 Pazar günü, gerçekleştirilen YGS’de hiçbir adayı haksız bir şekilde, diğerinin önüne geçilecek herhangi bir uygulama asla oluşmamıştır.' dedi

ÖSYM iddiaları reddetti
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, YGS 2011’deki soruların şifreli olduğu iddialarının “tamamen asılsız ve gerçek dışı” olduğunu ifade ederek, “Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz sınavlarda hiçbir şüpheye mahal bırakacak bir olgu yaşanmamıştır” dedi.

Prof. Dr. Demir, YGS’deki şifreli soru iddiaları üzerine, ÖSYM binasında basın toplantısı düzenledi. Demir, 27 Mart 2011 Pazar günü, gerçekleştirilen YGS’de hiçbir adayı haksız bir şekilde, diğerinin önüne geçirecek herhangi bir uygulamanın oluşmadığını belirterek, “Bu nedenle tüm adaylarımızın ve velilerin son derece rahat olmalarını ve gerçekleşmiş olan sınavdan şüphe etmemelerini istiyorum” dedi. 

Şifreli soru iddiasının hiçbir adayın soru kitapçığı için geçerli olmadığının altını çizen Demir, bütün soru kitapçıklarının internet üzerinden tüm kamuoyuna sunulacağını söyledi. Demir, sınavda haksızlığa neden olacak her türlü şüpheyi büyük bir titizlikle incelediklerini ve bunu engellemek için bütün tedbirleri hayata geçirdiklerini ifade ederek, “Bazıları hakkında haksız eleştiriler almamıza karşılık son 15 sınavda bunları gerçekleştirdik ve kamuoyu tarafından takdirle karşılandık. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz sınavlarda hiçbir şüpheye mahal bırakacak bir olgu yaşanmamıştır. Kamuoyu iyi bilmelidir ki ÖSYM, sınav güvenliği başta olmak üzere uygulamalardan asla taviz vermemiş, vermeyecektir.

Öte yandan ÖSYM bugüne kadar olmadığı kadar şeffaf ve açık olmuştur. Yaptığı her işin hesabını vermiş ve vermekten de büyük bir onur duymaktadır” diye konuştu. Adayların her türlü bilgiye kendi şifrelerini kullanarak internetten erişebildiklerini, cevap kağıtlarını görebildiklerini ve tutanaklara ulaşabilerek, bütün itirazları açıklığıyla görebildiklerini belirten Demir, ÖSYM’nin bu şeffaflık sırasında taviz vermediği tek şeyin sınav güvenli olduğunu ifade etti.

-KAPALI SİSTEM VURGUSU-

Demir, sınav güvenliğinin iki önemli boyutuna dikkat çekerek; bunlardan ilkinin, soruların nihai şeklinin kapalı dönemde verilmesi ve basılması, diğerinin de adaya özgü soru kitapçığı ve cevap kağıdı hazırlanması olduğunu belirtti. Demir, adaya sorulacak soruların ÖSYM bölgesinde hazırlandığını ve hazırlanan soruların matbaaya götürülerek, “kapalı dönem” adını verilen, hiçbir bilginin ve nesnenin içeri girdikten sonra dışarı çıkmadığı bir ortamda sınav kitapçığı haline getirildiğini kaydetti.

Tüm sınavların kesinlikle kapalı dönem içinde hazırlandığının altını çizen Demir, “Sınavı hazırlayanlar, kapalı dönemden sonra sınav bitimine kadar dışarı çıkamamaktadırlar. Matbaanın tüm çevresi kamerayla izlenmekte, 2G 3G sinyal karıştırıcılar çalışmakta, kapılarda emniyet görevlileri 7/24 izlenmekte, tüm olaylar kayıt altına alınmaktadır” dedi. Kapalı döneme parça parça gelen soruların birleştirilerek, “mastır soru kitapçığı” ve cevap anahtarı oluşturulduğunu ifade eden Demir, buradan da adaya özgü soru kitapçığı ve cevap anahtarları hazırlandığını belirtti. Demir, “Lütfen herkes çok iyi anlasın ki; kapalı soruların dağlımı kesinlikle tesadüfü olarak yapılmakta, sistem aynı kitapçıktan iki tane üretmemekte, üretilememektedir. Matbaada bir kitaptan iki tane üretilmesi mümkün değildir” dedi.

-SORU KİTAPÇIĞI ADAYA ÖZEL-

Demir, soru kitapçıklarının adaya özel olduğunu vurgularken, basın mensuplarına elindeki kitapçığı göstererek, “Bu kitapçıkta da görüldüğü gibi her bir soru kitapçığının üzerinde tek bir tane olan soru kitapçığı numarası vardır. Bu kişiye özeldir, bu sınava girmiş adaya özeldir” dedi. Demir, ad-soyad, T.C kimlik numarası gibi adayın kişisel bilgilerinin de kitapçıkta ve cevap kağıdında yer aldığını ifade etti.

-“İDDİALAR TAMAMEN GERÇEK DIŞI”-

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir, cevap anahtarlarının şifreli olduğu iddialarının “tamamen asılsız ve gerçek dışı” olduğunu söyledi. Sınavda kullanılan soru kitapçıklarının incelendiğinde bunun net ve kesin olarak ortaya çıktığını kaydeden Demir, “Değerli arkadaşlar ÖSYM her zaman olduğu gibi bugün de bundan sonra da kendi işine konsantre olacak ve güvenli sınavlar yapmaya devam edecektir. Tüm çalışanlarıyla birlikte ÖSYM bunun faydasını hep görmüştür” dedi.

-"BASIN İÇİN SİSTEM DIŞINDA BİR KİTAPÇIK OLUŞTURULDU"-

Basına verilen soru kitapçığının ise, sınavda hiçbir adaya verilmemiş bir kitapçık olduğunun altını çizen Demir, “Bunun için iki yol vardı; ya sistemden her basın kuruluşu adına ayrı bir kitapçık ve ilgili cevap anahtarı oluşturulacaktı ya da her kuruma aynı kitapçık verilecek ve böylece farklılık sağlanmayacaktı. Burada ikinci yol tercih edildi ve tek bir kitapçık kamuoyuyla paylaşıldı. Sistemin birden fazla kitapçık oluşturamaması nedeniyle, sistem dışında başka bir ortamda, bir makinede basına yönelik bir kitapçık oluşturulmasına karar verildi.

Hepimizin bildiği gibi bu A4 boyutundaki bu kitapçık ve cevap anahtarı kamuoyuna verildi. Oysa adaylara verilen soru kitapçığı tamamen farklı boyutta, farklı kağıtta, farklı bir geometrideydi. Basına verilen kopya için, mastır kitapçık ve cevap anahtarından yeni bir kitap türetilmiş ve yazıcıdan istenilen sayıda kopya alınmıştır. Sınavda sorulan kitapçıklar ile basına verilen kitapçıklar incelendiğinde bu fark görülecektir” dedi.

-"SADECE YANLIŞ SEÇENEKLERİN YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİ"-

Demir, bu yolla hazırlanan kitapçığın cevap anahtarının doğru olduğundan emin olmak için, mastır kitapçıktaki sorulan doğru cevapları değiştirmeden, yanlış seçeneklerin yerlerinin değiştirildiğini kaydetti. Demir, mastır kitapçıktaki tüm soruların cevaplarının küçükten büyüğe doğru sıralandığından, üretilen cevap anahtarındaki doğru seçeneklerin mastır kopyadaki ile kesiştiğini söyledi.

-"SİSTEMİN ŞİFRELİ KİTAPÇIK OLUŞTURMASI MÜMKÜN DEĞİL"-

İddiaların ardından, ÖSYM’nin hemen bir titiz inceleme başlattığını ifade eden Demir, “Böyle bir şeyin gerçekten doğru olması tüm sınavın iptaline götürecektir. Bu nedenle vakit kaybetmeden bütün detaylarıyla incelenmiştir. Basın toplantısının bugüne alınmasının sebebi budur. Bu inceleme neticesinde, basına verilen sınav kitapçığının sistemin dışında üretildiği bir gerçektir. Basına verilen kitapçık ve cevap anahtarı kesinlikle başka hiçbir adaya verilmemiştir. Adaya özgü kitapçık oluşturan algoritma detaylı olarak incelendiğinde, bu tür bir şifrenin ilgili yazılım tarafından üretilmesinin mümkün olmadığı görülmüştür” diye konuştu.

-SORU KİTAPÇIKLARI İNTERNETTEN YAYINLANACAK-

Konuya daha fazla açıklık getirmek ve şüpheleri tamamen ortadan kaldırmak amacıyla, ÖSYM’nin sınava giren tüm adayların soru kitapçıklarını internet yoluyla kamuoyuna açıklanacağını kaydeden Demir, 12.30 itibariyle, il il, salon bazında internete verilerek, adayların soru kitapçıklarına erişebileceğini belirtti. 1 milyon 700 bin kitapçığın yayınlanacağını söyleyen Demir, işlemdeki verilerin boyutlarının çok yüksek olması nedeniyle, yüklemenin zaman alabileceği uyarısında da bulundu.

Adayların kendi şifreleriyle sisteme girdiklerinde, kendilerine verilmiş soru kitapçıklarının numaralarını öğrenebileceklerini belirten Demir, sitenin tüm kamuoyuna açık olduğunu ifade etti. Demir, buna ilave olarak ÖSYM’nin sınav sırasında en yüksek puanı alan belirli sayıdaki adayın numaralarını da kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

-“BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZIN GÖNLÜ RAHAT OLMALIDIR”-

“Bir kez daha belirtmek isterim ki ÖSYM’nin gerçekleştiği YGS 2011 sınavında, hiçbir yanlışlık ve uygunsuzluk söz konusu olmamış ve sınav tam bir güven içinde, adalet ölçüsünde gerçekleştirilmiştir” diyen Demir, “Her adayın bildiğini sınayabilecek nitelikte bir sınav gerçekleştirilmiştir.

Bütün vatandaşlarımızın gönlü bu konuda rahat olmalıdır. ÖSYM hak ve adalet ölçüsünden taviz vermeden, herkesin hakkı olanı alacağı sınavların gerçekleştirilmesine devam edecektir. Her zaman söyledim; ÖSYM kimsenin özel haklarına zarar vermeden, şeffaf olmak ve hesap verilebilirlik ilkesi gereği her türlü bilgiyi paylaşmayı önemli bir yönetim aracı olarak görmektedir. Ayrıca ÖSYM sınav güvenliğini taviz vermeden gerçekleştirme konusunda da ısrarlıdır” diye konuştu.

-ÖĞRENCİLERE “GELECEĞE BAKIN” ÖNERİSİ-

Hiç kimsenin ÖSYM üzerinden hesap yapmaması ve ÖSYM’yi faydası olmayacak tartışmalara çekmemesi gerektiğini söyleyen Demir, üniversite adaylarına da “geleceğe bakın” önerisinde bulundu. Demir, şunları dedi: 

"Biz ÖSYM olarak sadece sınav yapıyoruz, bilgiyi ölçüyoruz. Bu konuda ÖSYM kendi işine odaklanmaya devam edecektir. Bu vatandaşlarımız tarafından net biçimde bilinmelidir. Vatandaşlarımız, herhangi bir konuda bilgi istediklerinde kapılarımız açık olacaktır.
Ekran balındaki öğrenci arkadaşlarım, artık geleceğe baksınlar. Haziran ayında yapılacak LYS’ye konsantre olsunlar ve her gün bilgi darcıklarını biraz daha artırarak, bilgileriyle öne çıkmaya çalışmalarını öneriyorum, hepsine başarılar diliyorum

 
Polis, Facebook'ta suçlu takibinde
 
Yağışlar etkili olacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan yok dedi görevden alındı
Isparta Belediye Başkanı MHP'li Yusuf Ziya Günaydın’la görüşmek isteyen ...
Emekliler KEY'den yararlanabilecek
Türkiye Emekliler Derneği, (TÜED) Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, ...
CHP Milletvekili Ekici'nin kardeşi kendini vurdu
Gaziantep'te tabancasıyla kazaen kendini vuran CHP Gaziantep Milletvekili ...
 
Antalyalı ünlü mankeni taciz ettiler
Led ışıklı elbiseleriyle göz dolduran mankenler, küçük çapta yaptıkları ...
İstanbul Film Festivali'ne özel açılış
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Akbank sponsorluğunda gerçekleştirilen ...
Tezekli doğalgaz eylemi
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, kente doğalgaz verilmesi için boru ...
 
Günaydın'ın efsane kadrosu buluştu
1980-1990 yılları arasında dönemin en çok satan gazetesi Günaydın’ın Ankara ...
Otistik çocuklara site
Kastamonu Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nin Bilgi ve İletişim Hizmetleri ...
Su samurlarının yaşadığı sazlıkta yangın
Muğla’nın Ula İlçesi, Akyaka Beldesi’ndeki su samurlarının yoğun olarak ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva