Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Plajlarda sezon hazırlıkları
Plajlarda sezon hazırlıkları
22 Nisan 2024 Pazartesi - 11:35

Kripto Para Yatırımlarınızı Korumak İçin Temel Stratejiler

Kripto para birimleri ve diğer blockchain varlıkları, günümüzde finansal dünyada yarattığı devrimle ön plana çıkarlar.

Kripto Para Yatırımlarınızı Korumak İçin Temel Stratejiler
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yeniliklerin avantajlarlarıyla birlikte geleneksel finansal yöntemlerdeki gibi güvenlik önlemleri de önem arz eder. Kripto para borsası üzerinden yatırım yapacak kişilerin güvenlik adımlarını uygulaması ve sanal para kullanımında daha  dikkatli olmaları gerekir.

Geleneksel bankacılık sistemlerinde yatırımcılar hesaplarını korumak adına belirli güvence ve korumalara sahiptir. Kripto para borsası üzerinde ise varlıkları korumak için bambaşka bir yaklaşım benimsenmelidir. Kriptolar herhangi bir kurum tarafından kontrol edilemediğinden dolayı eldeki parayı korumak için kişisel ve daha bilinçli olmak gerekir. Bu yüzden yatırım yapmadan önce ve sonrasında para koruma stratejileri dikkatle incelenmeli, uygulanmalıdır.

Kripto Para Yatırımlarını Korumak İçin Neler Yapılabilir?

Kripto para birimleri, geleneksel finansal sistemlere kıyasla daha yüksek volatiliteye sahiptir. Sanal yatırımların korumak için yapılması gereken birçok yöntem vardır. Bunlardan ilki ve en önemlisi güvenli, bilindik bir dijital cüzdan seçmektir. Bütün işlemlerin gerçekleştiği, kimlik ve kart bilgileri gibi önemli verilerin paylaşılacağı bu sitelerin saldırılara karşı iyi koruma sağlaması gerekir.

Phishing ve diğer dolandırıcılık yöntemlerini tam olarak öğrenmek ve bunlardan kaçınmak da ayrıca önem arz eder. Güvenilir kaynaklardan indirilen güncel yazılımların kullanılması ve şüpheli bağlantılardan kaçınılması gibi önlemler kripto varlıkların korunması konusunda en büyük yardımcılardır.

Birden Fazla Kripto Varlık Deposu Kullanmak

Büyük miktarlarda yatırım yapan kişiler için tek bir yerde hareket etmesi, fonların hızlı bir şekilde yönetilmesine imkan verir. Ancak bu durumda bazı güvenlik sorunları ortaya çıkabilir. Bunun içinde büyük miktarlarda kripto para yöneten yatırımcılara, tasarruflarının küçük bir kısmını operasyonel maliyetler için “sıcak” bir cüzdanda tutmaları gerekir. Geri kalan fonlarını ise internet bağlantısı tamamen kesilmiş “soğuk” bir cüzdana taşımaları tavsiye edilir.

Soğuk cüzdanlar USB belleğe benzeyen ve kullanımı oldukça kolay birimlerdir. Mevcut cüzdanı seçerken marka, model ve güvenlik gibi unsurlara çok dikkat edilmelidir. Kripto cüzdanlar yalnızca güvenilir satıcılardan veya tedarikçilerden satın alınmalıdır. Buradan yapılacak işlemler de yalnızca güvenli olan kişisel bilgisayarlar gerçekleştirilmelidir. Koruma için uzun, benzersiz ve bulunması zor bir şifre oluşturulmalıdır.

Özel Şifreleme Yöntemleri

Özel şifreleme yöntemleri, dijital güvenlik denince akla gelen ilk unsurlardan biridir. Özellikle kripto kullanıcılarının korunmak için güçlü, kolay bulunamayacak şifreler oluşturması gerekir. Her platform ya da hizmet için farklı parolalar tercih edilmelidir. Cihazlar arasında senkronize edilmiş, güvenli yönetici araçlarında saklanan şifreler ek koruma vadeder.

Güvenliği artırmak için her zaman iki faktörlü doğrulama yöntemi kullanılmalıdır. Telefon üzerinden çalışan bu sistemde SMS’le şifre almak yerine daha güvenilir alternatifler tercih edilmelidir. Ayrıca kullanıcılar; kimlik bilgileri, şifreleri ve benzeri unsurların herhangi üçüncü taraf hizmet sızıntısından etkilenip etkilenmediğini düzenli olarak kontrol etmelidir. Bu kontrol çeşitli güvenlik uygulamaları ve hizmetlerle gerçekleştirilebilir:

  • Şifre Kontrolü Araçları: Bu araçlar sitelerde de mevcut olmakla beraber belirlenen parolanın sızdırılması ya da kırılmasının kolay olması durumunda kullanıcıyı uyarır. Bunun yanı sıra eklentiler, dünyanın herhangi bir yerinde aynı şifreden kullanılıp kullanılmadığı, bunların çalınıp çalınmadığı gibi durumlara karşı da bireyi ikaz eder.

  • Veri Sızıntısı Denetleyicileri: Hem internette hem de karanlık ağlarda hesapların şifreleri, kimlik verileri, kripto cüzdan numaraları gibi bilgilerinin sızdırılıp sızdırılmadığını kontrol eden araçlardır. Herhangi olumsuz durumda kullanıcıyı anında bilgilendirir.

  • Kimlik Koruma Cüzdanları: Kişisel veri hırsızlığını önlemek için kripto cüzdan tohum ifadesi, kimlik bilgisi gibi hassas belgelerin şifrelenmiş özel bir bulutta saklanmasını sağlar. Bütün bilgiler istenilen cihazlarla senkronize bir şekilde korunur.

Cep telefonu veya PC fark etmeksizin nereden işlem yapılıyor olursa olsun aygıtlar, her zaman en son güvenlik yamalarından yararlanmak adına yeni nesil yazılımlarla sürekli güncel tutulmalıdır. Bunu kolayca gerçekleştirmek içinse otomatik güncelleme özelliği aktif edilebilir.

2 Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA) Kullanımı

Mümkün olan durumlar güçlü şifreleme yöntemlerine ek olarak iki faktörlü kimlik doğrulama kullanılmalıdır. Her zaman işlem yapılan platformun önerdiği, izin verilen, en güçlü 2FA türü tercih edilmelidir. Genellikle önerilen araçlar arasında Yubikey ve benzeri donanım güvenlik anahtarları yer alır.

Bir kripto borsa Yubikey gibi araçlara izin vermiyorsa mümkün olduğu sürece SMS tabanlı 2FA yerine Google Authenticator ya da Duo Security gibi bir kimlik doğrulama uygulaması kullanılmalıdır. Ancak mümkün olan tek yöntem SMS tabanlı 2 faktörlü kimlik doğrulama, siteye uygulamaya her giriş yapıldığında bir kerelik 2FA kodunun gönderecek şekilde ayarı yapılmalıdır.

Düzenli Olarak Parola Değiştirmek ve Parola Yöneticisi Kullanmak

Sanal para birimleri için kullanılan parolada hiçbir şekilde kişisel bilgi içermemelidir. Aynı zamanda belirlenen şifreyi tarayıcıya kaydetmek yerine “Yerleşik Parola Yöneticisi” adı verilen özel sistemlerde saklamak daha sağlam bir adımdır. Mevcut kullanılan parolayı en az altı ayda bir değiştirmek güvenliği daha da artırır.

Doğru Sitede İşlem Yapmak

Doğru sitede işlem yapıldığına emin olmadıkça hesaba giriş yapılmamalıdır. Art niyetli bireyler, gerçek siteleri taklit ederek bilgileri ele geçirebilirler. Bu nedenle asıl sitenin bağlantısı alınmalı ve işlem öncesi teyidi gerçekleştirilmelidir. Başkaları tarafından gönderilen linklere tıklamak yerine URL’yi kişi doğrudan kendisi doğru adresten yazmalıdır.

Kullanılan sitenin güvenilir bağlantıya sahip olup olmadığı araştırılmalıdır. HTTPS kodlu URL’lerden işlemler gerçekleşmelidir. Siteye giriş yapmadan önce mevcut domain adresinden ilgili kodu görürseniz, sıkıntı yaşamadan faaliyetlerine devam edebilirsiniz. Blockchain ağı üzerinden sanal para yatırımlarınızı güvenli bağlantılar üzerinden yönetebilirsiniz.

Kripto Ticareti ve Kişisel Hesapları Ayırmak

Kripto para alım satım yapılacağı sırada kişisel veya iş hesaplarıyla işlem yapılmamalıdır. Okul ve iş gibi mail adreslerine erişim bir süre sonra kaybedebileceği için bu adresler yerine kripto cüzdanına özel bir e-posta oluşturulmalıdır. Aynı zamanda kripto hesabına iş ya da internet kafe, kütüphane gibi yerlerdeki kamuya açık bilgisayarlardan giriş yapılmamalıdır. Kişi yalnızca kendi kullandığı bilgisayar, telefon üzerinden işlem gerçekleşmelidir.

Kripto parada elde edilen yatırım başarılarını sosyal medya platformlarında paylaşmak çoğu kişiye cazip gelir fakat bu durum büyük sorunlara yol açabilir. Başta yatırım tavsiyesi niteliği taşıyabilecek bu paylaşımlardan sonra ceza alınabilir. Bazı durumlarda da hesaplar ele geçirilebilir. Bu nedenle hangi borsada işlem yapıldığı, kazanç ve kayıplar gibi unsurlarla ilgili bilgiler sosyal medyada açık bir şekilde paylaşılmaktan kaçınılmalıdır.

Cüzdan Adresini Kontrol Etmek

Kripto borsalarda alıcı ve gönderici cüzdan adresine sahiptir. Adresler genellikle 26 veya 35 karakter uzunluğuna, alfanümerik ve özel karakterlere bir diziden oluşur. Kripto işlem yapmadan önce alıcı kimliği yani cüzdan adresi en az iki kere kontrol edilmelidir. Kötü amaçlı yazılımlar yanlış cüzdan adresi paylaşabilir ve buraya gönderilen ücret geri alınamaz. Bu yüzden her işlemden önce adresler mutlaka dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir.

Kaliteli Antivirüs Programı ve VPN Kullanmak

Son nesil teknolojiye sahip, bilindik bir antivirüs programı oluşabilecek her türlü tehlikeye karşı güçlü koruma sağlar. Bu programlar girilen web sitelerinden gelen e-postalara kadar her türlü bağlantıyı detaylı bir şekilde tarar ve cüzdanları olası bir olumsuzluğa karşı korur.

Çevrim içi kripto borsalarda hareket ederken herkesin erişebileceği WiFi ağları kullanılmamalıdır. Mümkün mertebe IP adresinin ve konumun gizlenmesi için bir VPN aracılığıyla işlemler yapılmalıdır. Bunun için sağlam bir eklenti veya uygulama kullanabilirsiniz.

Veri gizliliğini korumak, başkalarının işlemleri izlemesini önlemek adına kripto hesabının açık olduğu her cihazda VPN ile işlem yapmak önerilir. VPN sayesinde çevrimiçi bütün etkinlikler gizli, güvenli şekilde saklayan özel şifreli bir tünel oluşturulur ve veriler üzerinde yalnızca kullanıcı kontrol sahibi olur. Sanal Özel Ağ kullanmak, kripto yatırımlarınızı çok daha güvenilir bir hâle sokacaktır.

 
Sağlık Turizmi Teşvikleri İle Sağlık Sektöründe Yeni Bir Soluk
 
Sandıklı'da köylülerden yağmur duası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Turizmi Teşvikleri İle Sağlık Sektöründe Yeni Bir Soluk
Sağlık turizmi, günümüzde giderek popülerlik kazanan ve dünya genelinde ...
Medusa Home Yatak Odası Takımlarıyla Evinizi Özel Kılın
Uyku, bedenimiz ve zihnimiz için hayati önem taşır. Kaliteli bir uyku ...
Kış Bahçesi Kullanımı
Yaşam kalitesini yükseltmek ve daha ferah mekân oluşturma konusunda, kış ...
 
Diyarbakır Araç Kiralama
Geniş ve çok yönlü araç filosuna sahip olan firmalar elbette bu konuda ...
Kültürel Deneyim ve Eğitim: Türk Öğrencilerin Yurt Dışı Tercihlerini Preply Açıkladı
Yurt dışında eğitim görmek, Türk öğrenciler için sadece akademik bir yükseliş ...
İstanbul'da Konut Satarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar İstanbul Real Estate'nin Bakış Açısından
İstanbul, dinamik emlak piyasasıyla ünlü bir şehirdir ve burada konut ...
 
Diş Macunları
Ağız ve diş bakımı, genel sağlık ve zindeliğin önemli bir bileşenidir. ...
Avukat Enes Sencer : İnternet üzerinden hesap kiralama tuzağına düşmeyin
Bursa'nın başarılı ceza avukatlarından olan Av. Enes Sencer günümüzde ...
Dosyalarınızı Düzenlemenin Pratik Yolu Arşiv Raf Sistemleri
Dosya rafı, metal kitaplık, klasör rafı gibi farklı isimlerle de bilinen ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva