TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
1 Eylül 2014 Pazartesi - 10:30

Kaş'ta orfoz alarmı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Kaş Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Denizel Yönetim Planı'na göre, yasalarla koruma altında bulunan orfoz ve lahoz balık türlerinin Doğu Akdeniz kıyılarındaki korunaklı son bölgelerinden Kaş- Kekova içindeki popülasyonlarının hızla azaldığı belirtildi.

Kaş ta orfoz alarmı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Köpek dişli lahoz gibi bazı türlerin ise neredeyse yok olduğu kaydedildi.
 
Akdeniz Koruma Alanları Ağı, Güney MedPAN, projeleri kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, merkezi ve yerel yönetimler işbirliği ve WWF Dünya Doğayı Koruma Vakfı-Türkiye tarafından yürütülen projeyle, Kaş- Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) Denizel Yönetim Planı hazırlandı. Temmuz ayında onaylanan planla Kaş- Kekova ÖÇKB, Türkiye'nin denizel yönetim planıyla korunan ilk alanı oldu. Planın 2014- 2017 yılları arasında uygulanması öngörülüyor.
 
BİNDEN FAZLA DENİZ CANLISI
 
Antalya'da bulunan Kaş- Kekova ÖÇKB deniz alanının, sahip olduğu 1000'den fazla deniz türüyle Doğu Akdeniz'in en zengin alanlarından biri olduğu ifade edilen planda; bölgenin aynı zamanda orfoz, lahoz ve fangri gibi ekonomik açıdan değerli balık türlerinin yavrulama, beslenme ve toplanma alanlarına sahip olduğu vurgulandı.
 
Dalış, doğa ve tekne turizmi ile balıkçılığın bölgenin temel ekonomik faaliyetleri olarak sıralandığı planda, bu faaliyetlerin uzun dönemde devamlılığının, deniz alanının koruma ve kullanma dengesini oluşturacak yönetim planlamasıyla birlikte, izleme ve denetimi içine alan yönetim modelinin hayata geçirilmesine bağlı olduğu belirtildi. Planda yer alan uygulama hedef ve faaliyetler, bölgenin doğal, kültürel ve sosyo ekonomik değerlerini koruyarak kullanmayı öngören bir anlayışla kaleme alındı. Alanın sahip olduğu zengin doğal değerlerin bölgede yürütülen ekonomik faaliyetlerin sürdürülebilirliği için büyük önem taşıdığının altı çizildi.
 
SOMUT 4 HEDEF
 
Yönetim planında somut 4 hedef yer aldı. Birinci hedef Kaş- Kekova ÖÇKB'de deniz ve kıyı ekosistemini olumsuz etkileyen her türlü atık kirliliğinin 5 yılın sonunda en aza indirilmesi olarak saptandı. İkinci hedefi özel koruma bölgesinde kıyı ve deniz habitatlarının 5 yıl sonunda sağlıklı hale getirilmesi şeklinde ortaya koyan planlama, bunun gerçekleştirilmesi için şamandıra sisteminin geliştirilmesini öngören 7 faaliyet belirledi. Üçüncü hedef Kaş- Kekova ÖÇKB'nin koruma önceliği ve sürdürülebilir gelişimi sağlanması olurken, 4'üncü ve son hedef de Kaş-Kekova'nın katılımcı ve tek elden yönetiminin sağlanması olarak plana işlendi.
 
DALIŞ TURİZMİNİN GETİRDİĞİ RİSKLER
 
Kaş- Kekova ÖÇKB Denizel Yönetim Planı, bölgedeki sıcak sorunlara da yer verdi. Bu sorunlar içinde bölgenin temel geçim kaynağı olan dalış turizminin kontrolsüz gelişiminin yaratacağı risklere dikkat çekildi. Kaş'ta, çoğu KASAD (Kaş Sualtı Derneği) üyesi 20 dalış kulübünün hizmet verdiğine işaret edilen planda, ÖÇKB içinde 28 dalış noktası bulunduğu kaydedildi. Kontrolsüz dalış aktivitelerinin dip canlılarına zarar verebileceği ifade edilen planda, dalış turizmine ilişkin riskler şöyle sıralandı:
 
"Aşırı sayıda dalıcı, balık komünitelerini olumsuz etkileyebilir, tecrübesiz dalıcıların deniz tabanıyla olan kontrolsüz temasları sonucunda algler, bitkiler ve diğer canlılar hasar görebilir. Bu nedenle dalış aktiviteleri sınırlandırılmalı ve dalış noktaları için günlük dalıcı taşıma kapasitesi belirlenmelidir. Deniz bitkileri, tekne demirlemesinin yanında tecrübesiz dalıcılara karşı da korunmalıdır. Dalış teknelerinden gelen atık su ve katı atıklar sorun haline gelmektedir. Kalabalık yaz sezonu boyunca limandaki tesisler, bu atıklar ile başa çıkmakta yetersiz kalmaktadır."
 
SON KORUNAKLI BÖLGELERDEN BİRİ
 
Planda yer alan 2002 yılından bu yana Kaş- Kekova ÖÇKB içinde gerçekleştirilen çalışmaların sonuçları, söz konusu bölgenin, yasalarla korunan orfoz-lahoz bakımından Doğu Akdeniz kıyılarında kalmış korunaklı son bölgelerden biri olduğuna işaret etti. Elde edilen sonuçlar da bölge içindeki popülasyonların çok hızlı bir şekilde azaldığını ve köpek dişli lahoz gibi bazı türlerin neredeyse ÖÇKB içinde yok olduğunu gösterdi.

Emre BAYLAN / ANTALYA, (DHA) 
ANTALYA'DA BULUNAN KAS- KEKOVA OCKB DENIZ ALANININ, SAHIP OLDUGU 1000'DEN FAZLA DENIZ TURUYLE DOGU AKDENIZ'IN EN ZENGIN ALANLARINDAN BIRI OLDUGU IFADE EDILEN PLANDA; BOLGENIN AYNI ZAMANDA ORFOZ, LAHOZ VE FANGRI GIBI EKONOMIK ACIDAN DEGERLI BALIK TURLERININ YAVRULAMA, BESLENME VE TOPLANMA ALANLARINA SAHIP OLDUGU VURGULANDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

 
Kaleiçi, Ata'nın sevdiği türkülerle çınladı
 
Dj utku'ya sürpriz doğum günü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaleiçi, Ata'nın sevdiği türkülerle çınladı
KALEİÇİ semtinde Hıdırlık Sokak'taki Arkabahçe Meyhane'de, Zafer Bayramı ...
Baba-oğul zirvede bayrak açtı
AKDENİZ Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Rekreasyon Bölümü ...
İl idare'nin yerinde tozu kaldı
2004 yılında yaşanan kolon patlamasının ardından boşaltılan İl Özel İdaresi'nin ...
 
Panter ömer'in dönüşü
ESKİ başarılı kalecilerden Ömer Uçan, perdecilikten sonra eski mesleği ...
Zombiler uyanıyor
GEÇEN aylarda Antalya'nın tarihi Kaleiçi semtinde bulunan bir eğlence ...
Manavgat'ta trafik kazası: 1 ölü, 5 yaralı
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.
 
Halk onayladı 200 milyonluk yatırım geliyor
Antalyalı bugün yapılan referandumunda hafif raylı sisteme yüzde 98.3 oranla evet dedi.
Opera sanatçıları Antalya'da kaza yaptı
'21'inci Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nin açılışı için ...
Tarihi surlara beton döküldü
ANTALYA'nın tarihi semti Kaleiçi'nde binlerce yıldan bu yana ayakta kalan ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva