Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
11 Temmuz 2012 Çarşamba - 11:43

İtalya dışında ilk parmesan Antalya’da üretiliyor

Dünyanın en iyi peynirleri arasında gösterilen parmesan, İtalya'nın Parma kenti yakınlarındaki Emilia- Romagna bölgesi dışında, geleneksel yöntemlerle Antalya'da da üretilmeye başladı.

İtalya dışında ilk parmesan Antalya’da üretiliyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

1 kilosu için 16 litre süt kullanılan parmesanın üretimine, Manavgat İlçesi Evrenseki Beldesi'nde Sezer Grup'a bağlı Rani Çiftliği'nde başlandı. Sezer Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer, çiftliği 1994 yılında kurduklarını söyledi. 200 dönüm alan içinde hayvancılık ve organik tarımla uğraştıklarını belirten Sezer, küçük ve büyükbaş olmak üzere 2 binin üzerinde hayvanın yaşadığı çiftlikte her türlü üretimin doğal yollarla yapıldığını kaydetti.
BU ÇİFTLİKTE HAYVANA SOPA YOK
Bölgedeki otellerin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak ürün çeşitliliğini artırdıklarını belirten Yılmaz Sezer, çiftliğe fabrika yeminin asla girmediğini söyledi. Çiftlikteki 850 ineğin beslenmesi için arpa, soya küspesi, buğday, pamuk tohumu küspesi, mısır, yulaf kavuzu, ayçiçeği küspesi, kanula, buğday kepeği, keçi boynuzu, melas, tuz, vitamin karmasından oluşan yem hazırladıklarını anlatan Sezer, "Benim düşünceme göre hayvanlar konuşamayan insandır. Bizim çiftliğimizde sopa diye bir olay yok. Hiçbir hayvana durduk yerde hiç kimse sopa vuramaz. Tüm bunlar işe alım süreçlerinde, tek tek anlatılıyor" diye konuştu.
Çiftlikte yıllık yaklaşık 300 ton civarında peynir üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Yılmaz Sezer, "Antalya çanağında tüm oteller iki yıldır bu peynirleri kullanmaya başladı. Kullanmak demek, turizmde bir basamak yukarıya çıkmak demektir. Otellerde bizden önce kaşar peyniri, beyaz peynir, örgü peyniri gibi yöresel peynirler kullanılıyordu. Şimdi bu kısırdöngü aşıldı" dedi.
'İTALYAN USTALAR GETİRDİK'
Yılmaz Sezer; Gouda, Edan, Brie, Maasdam, Mimolette, Emmental, Camembert, Cheddar, Mozzarella gibi dünyanın ünlü peynirlerine sahip ürün yelpazelerine parmesanı eklemek için 2 yıl önce çalışmalara başladıklarını aktardı. İtalya menşeili, yapımı çok zahmetli olan parmesan için İtalyan ustalar getirdiklerini belirten Sezer, şunları söyledi:
"Bu peynir İtalya dışında dünyada hiçbir yerde üretilmemiş. İtalyan uslatalar getirdik, fabrikamızı kurduk. Makinelerin tamamı, parmesan için gerekli bakır kazanlar İtalya'dan geldi. Şu anda İtalyan kalitesini tamamıyla yakaladık. Ürettiğimiz peynirlerin tüm kontrolleri İtalya'da yapılıyor ve İtalyanların, çok affedersiniz, ağzı açık kalıyor. Parmesan, ithal olduğu için daha Türkiye'de yerini bulamadı. Parmesan, daha çok makarna üzerine toz olarak kullanılıyor, akşamları şarapla birlikte veya diğer yemeklerin içerisinde sos olarak kullanılan bir peynir. Tadı fevkalede güzel, fakat bu peynirin en ayırt edici özelliği üretimden 1 yıl sonra yenmeye başlıyor ve ömrü 10 yıl."
ODADA BİR SERVET YATIYOR
İtalyan ustalar Simone Manfredini ve Marcello Fichele tarafından yapılan, her birinin ağırlığı 34 kilo olan yüzlerce parmesan tekeri, çiftliğin özel yapılmış ahşap raflarında piyasaya sunulacağı günü bekliyor. Perakendede 2 bin 700 liradan alıcı bulan ve 1200 tekerlek parmesanın bulunduğu çiftliğin özel raflarında, 3 milyon 240 bin liralık peynir şimdiden birikmiş oldu.
PEYNİRDE İTHALAT SIFIRA İNECEK
Yılmaz Sezer, yeni yılın ocak ayında kendi markalı parmesan peynirinin market raflarında yerini alacağını söyledi. Marketlerde kilogram fiyatı 80 liraya kadar çıkan parmesan peynirinden yıllık 250 ton üretmeyi hedeflediklerini kaydeden Sezer, "Parmesan üretimiyle birlikte Türkiye; İtalya, Hollanda, Fransa ve Almanya menşeili peynirlerden 700 ton daha az ithal edecek durumda olacak. Mevcut üretimimizle gouda grubunda, Türkiye'nin peynir ithalatının yüzde 80'ini bitirmiş durumdayız. Hedefim daha büyük. Parmesanla birlikte 2013 hedefim, Türkiye'ye dışarıdan gram ithal peynir getirtmemek" diye konuştu.
PEYNİRİN ÖMRÜ 10 YIL
Çiftlikte üretilen parmesan peynirinin olmazsa olmazları arasında, özel kalitede süt ve bakır kazanlar geliyor. Çiftliğe İtalya'dan gelen bu özel kazanlarda belli bir ısıya getiren, ısı arttıkça pıhtılaşan süt, dinlenmeye bırakılıyor. Yaklaşık 1 saat kadar dinlenen parmesan, hamur halinde dibe çöküyor. Üretimin bundan sonraki aşamasında özel ahşap parmesan küreğiyle toplanan parmesan doğal keten beze bağlanıyor. Bez bohça içindeki bu peynir birkaç saat kazanın üzerine oturtulan bir sopaya asılarak suyunun süzülmesi sağlanıyor. Daha sonra, plastik kelepçeli kalıplara alınan ve 3- 4 saatte bez değişimi yapılarak suyunun iyice süzülmesi sağlanan parmesana, 12 saat sonra adı veriliyor ve üzerine üretim tarihi yazılıyor. Kimlik bilgileri üzerine işlenen parmesan 10 saat sonra çelik özel kalıplara alınıp, 12 saat boyunca sıcak odada dinlenmeye bırakılıyor. Bu sürenin ardından parmesanın 21 gün süren tuzlama havuzlarındaki yolculuğu başlıyor. Burada her gün alt-üst edilerek salamurası yapılan parmesan, sürenin dolmasıyla birlikte, 24 saat karanlık odada terleme ve dinlendirmeye alınıyor. Son olarak özel ahşap raflardan yapılmış deposuna yerleştirilen parmesan, 1 yıl sonra tüketilebiliyor. Peynirin ömrünün 10 yıl olduğu belirtildi.
 
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)

 
Tarla ürünü çıktı, sebze meyvede bolluk var
 
Sanat festivalinde 1 gecede 4 konser
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarla ürünü çıktı, sebze meyvede bolluk var
Havanın ısınması ve tarla ürünü hasadının başlamasıyla birlikte sebze ...
Travesti evinde boğazı kesilerek öldürüldü
Antalya'da arkadaşlarının bir süreden bu yana haber alamayarak evine gittiği ...
Döşemealtı Kaymakamı kazada yaralandı
ANTALYA'nın merkez Döşemealtı Kaymakamı 60 yaşındaki Mehmet Baygül, makam ...
 
Antalya'da parti binasına molotoflu saldırı
ANTALYA'da BDP Muratpaşa İlçe binasına dün gece molotoflu saldırıda bulunuldu.
Bulun şu manyağı
ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde plakası ve sürücüsü belirlenemeyen bir ...
Antalya sallandı
Antalya saat 16:55'de sallandı. Birbiri ardına gelen artçı depremler korkuttu.
 
Köprüçay Nehri’nde girdaba kapılan genç boğuldu
Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde Köprüçay Nehri'ne yüzmek için giren 22 ...
12 yaşında hayattan bıktı,tabancayı şakağına dayadı
Antalya'da anneannesiyle yaşayan ilköğretim 7'nci sınıf öğrencisi 12 yaşındaki ...
Büyükşehir’den camilere Ramazan hazırlığı
Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayı öncesinde camileri bakıma alıyor. Büyükşehir ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva