Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
14 Ağustos 2023 Pazartesi - 09:51

İkinci el araçlarda sert frenleme

Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemlerin üzerinden bir ay geçerken ikinci el araç satışları sert frenledi. Önlemler işe yaradı, ‘al-satçı’ olarak bilinen yatırımcıların yerini gerçek müşteriler almaya başladı. Ancak fiyatlarda gerileme yok.

İkinci el araçlarda sert frenleme
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Geride kalan bir ayda talepteki düşüş, fiyatlardaki gerileme veya ilan sitelerinde satılamayan poşeti üzerinde araçların artık oto pazarlarında satışa çıktığına yönelik birçok konu gündeme getirildi. Biz de ikinci el araç satışlarında neler olup bittiğini öğrenmek üzere hem İstanbul’daki açık oto pazarlarını gezdik hem de sektör uzmanlarından görüşler aldık. Buna göre, ikinci el açık oto pazarlarında da yetkili ikinci el bayilerinde de son bir aydır neredeyse yaprak kıpırdamıyor. Kimi satıcılar ağustos ayında henüz siftah bile yapmamış.

‘AL-SATÇI’LAR GERİ ÇEKİLİYOR

‘Al-Satçı’ olarak bilinen yatırım amaçlı kişilerin yerini ‘ihtiyaç’ için araç bakan vatandaşlar almış. Bu kişiler ise “acaba fiyatlar düşer mi” düşüncesiyle alımlarını şimdilik bekletiyor. Bakanlığın adımlarıyla fiyat istikrarı neredeyse sağlanmış. Ancak ikinci el araç fiyatlarının düştüğü yok. Satıcılar, “Fiyat düşüreceğime beklerim” diyor. İki tarafında beklemeye geçmesiyle talebin biriktiğini belirten uzmanlar, eylül ayından itibaren biriken talebin de etkisiyle fiyatların artabileceği konusunda uyarıyor. Onlara göre ikinci el otomobil almak için en doğru zamanlardayız.

‘HER AY ZAM GELİYOR GELMEYE DE DEVAM EDECEK’

İstanbul Rami’deki açık oto pazarının esnaflarından Hüsamettin Yeşil, “İkinci el araç almak isteyenin ayağı kesildi. Geçen sene de 3 ay böyle bir boşluk yaşamıştık. O dönemde fiyatlar bir miktar gerilemiş ardından sene sonuna doğru artmıştı. Şu anda ise fiyatlarda belirgin bir düşüşten söz edemeyiz. Sene sonuna doğru taşıt veya bireysel kredi olanakları artarsa ikinci elde yeniden talep ve fiyat artışı yaşanabilir” diye konuştu. Güngören’deki açık oto pazarında satış yapan Serkan Dadak da, “Yerine bir araç alamadıktan sonra malım bende dursun daha iyi. Düşen bir şey yok. Böyle olunca ihtiyacı olup da almak isteyen vatandaş da alamıyor. Biraz daha bekleyeyim diyor sonra fiyatlar artınca pişman oluyor. Sıfır otomobile her ay zam geliyor, gelmeye de devam edecek. O zaman dolaylı olarak ikinci el araç fiyatları da artacak” ifadelerini kullandı.

‘YENİSİNİ ALAMAM’

Rami’deki bir başka satıcı Serkan Arslan ise, “Müşteri trafiği durdu. Fiyatlar düşmedi, sabit. Herkes beklemede. 500 bin liraya aldığım otomobili 400-450 bin liraya nasıl satayım. Satarsam yerine yenisi alabilir miyim, alamam. Bu dönemde ya Dolar, Altın, borsa gibi araçlarda kalacaksın ya da ev veya otomobilde. Döviz Kurları artarken yine enflasyon artarken otomobili satıp TL’ye geçmek veya fiyatı düşürmek tercih edilecek bir yöntem değil” yorumunda bulundu. İstanbul’da bulunan Göker Otomotiv’in ikinci el araç satış müdürü Zeynel Coşkun da “Ağustos ayının ortasına geldik, henüz siftah yapamadık. İnsanlar elde ettiği kazanımları kaybetmek istemiyor. Talep azalsa da direnmeyi tercih ediyor. Durağanlığa karşılık fiyatlar sabit. Kayda değer bir düşüş yok” şeklinde konuştu.

‘FİYATLARDA DÜŞÜŞ GÖZLEMLEMİYORUZ’

İkinci el araç platformu Vavacars’ın Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli Ticaret Bakanlığı’nın attığı son adımlara benzer regülasyon dönemlerinde piyasada durgunluklar yaşanabileceğini belirtti. Artık yatıcımcı yerine daha fazla gerçek müşteri görmeye başladıklarını belirten Gözelekli, “Endekslere baktığımızda fiyatlarda düşüş gözlemlemiyoruz. Piyasada istenen fiyat istikrarı yaklaşık olarak sağlandı. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı kararlar doğrultusunda amaca neredeyse ulaşıldı diyebiliriz. Buradan sonra fiyatları aşağıya çekecek bir adım atılacağına dair öngörü yok. O yüzden insanlar ihtiyaçlarını ertelememeli. Gerçekten bireysel müşteriler için otomobil almak için doğru zaman olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, biriken talebin bir anda geri dönmesiyle ikinci el araç fiyatları da artabilir” dedi.

SIFIRDAKİ ARTIŞ İLE PARALEL

Piyasadaki genel görüş, ikinci el araçta fiyatların tıpkı geçen sene olduğu gibi bir süre durağanlaştıktan sonra yeniden artacağı yönünde. Bu noktada Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemler kapsamında sıfır fiyatının üzerine çıkan ikinci el otomobillerde fiyatların dengeleneceğinin altı çiziliyor. Bunun dışında fiyatlarda belirgin bir düşüş beklenmiyor. İkinci el fiyatlarını belirleyen en temel unsur ise döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak sıfır otomobil fiyatlarının artması ve bu artışın İkinci El Otomobil piyasasına yansıması.

(Taylan Özgür Dil- Hürriyet)

 
Kuşadası'nda 39 kaçak göçmen kurtarıldı
 
'Yalı Çapkını'nda senarist değişikliği
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
14 Ağustos 2023 Pazartesi 12:10

400 e aldığını 500 e satıyordu ama ..onu niye söylemiyorsunuz..

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Önce ikinci el şimdi sıfır: 3 yıl sonra bir ilk...
Otomobil piyasasındaki vurgun ve fırsatçılığa karşı önlemler alınıyor. ...
Türkiye'de Temmuz ayının en çok satan otomobilleri belli oldu
Türkiye'de Temmuz ayında en çok satılan otomobil modelleri ve markaları ...
Otomobilde fahiş fiyata barkodlu takip
Otomobil ve konutta fahiş fiyatın önü kesiliyor. Araçlara takip sistemi ...
 
İkinci el araç satışında ilan oyunu
TİCARET Bakanlığı'nın, ikinci el araç fiyatlarının, sıfır liste fiyatından ...
Otomotiv fırsatçılarına ceza yağdı
TİCARET Bakanı Ömer Bolat, 2023 yılında otomotiv sektöründe haksız fiyat ...
Tesla Model Y'ye 6.zam
Türkiye'de 4 Nisan'da satışa sunulan Tesla Model Y'nin fiyatına 6. kez zam geldi.
 
Otomobil satacaklar dikkat: Cezası 300 bin TL
İkinci el araçlarda güncel satış fiyatının üzerindeki ilanlara araç başına ...
Otomotiv satışları artıyor, rekorlar art arda geliyor
Otomotiv satışları hem aylık hem de ilk yarı itibarıyla rekor üzerine ...
Otomobilde sıfır araç bayilerinin ‘ikinci el’ oyunu
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, sıfır araç bayilerinin, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva