Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Patara'da bilirkişi keşfi tamamlandı, sıra raporda
Patara'da bilirkişi keşfi tamamlandı, sıra raporda
25 Ekim 2014 Cumartesi - 11:48

Expo'nun simgesi şakayık, taş ocağı tehdidinde

EXPO 2016 Antalya'nın sembolü şakayık ile endemik olimpos safranının doğal yaşam alanı Hisarçandır'da faaliyet gösteren dört taş ocağı ve açılması planlanan mermer ocağına karşı köylüler, sembol çiçeğin tehlike altında olduğuna dair Expo 2016 Antalya Ajansı'na dilekçe s

Expo nun simgesi şakayık, taş ocağı tehdidinde
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Taş ve mermer ocakları, HES projeleri nedeniyle büyük sorunların yaşandığı Antalya'da 2016'da düzenlenecek botanik dalındaki World Expo 2016 Antalya'nın sembol çiçeği olarak belirlenen şakayık için köylüler ayaklandı. Şakayık ve endemik olimpos safranının doğal yaşam alanı Hisarçandır bölgesinde yaşayan halk ve çevreciler, Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreterliği'ne tehlikeyi bildiren bir dilekçe sundu. Köylülere Expo 2016 Antalya'nın tanıtım filmi izletildi.
 
A Platformu sözcüsü Hediye Gündüz, mahalle muhtarları ve köylüler tarafından ajans önünde basın açıklaması da yapıldı. Sembol çiçek şakayığın yaşam alanının Hisarçandır Ekizce Yaylası'nın yüksek kesimleri olduğunu belirten Hediye Gündüz, buralarda sedir ormanlarının içinde doğal bulunan ve halkın ayıgülü olarak isimlendirdiği bu çiçeğin bulunduğu alanlarda mermer ocağı açılmak istendiğini söyledi.
 
BÖLGEDE DÖRT TAŞ OCAĞI VAR
 
Bölgede ikisi faaliyette biri mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilmiş, biri de Karayolları'na ait zaman zaman çalışan 4 taş ocağı bulunduğunu belirten Hediye Gündüz, şöyle dedi:
 
"Bu bölgedeki taş ve mermer ocaklarının içine mi götürülecek gelen misafirler? Oralar tanıtılırken, taş ocaklarının tozlarla kapladığı portakal bahçelerini mi gösterecekler? Temel alanınız sayılan konuyla ilgili portakal bahçelerinin yanında Çakırlar-Üzümcek mevkiinde çalışır durumda, Suiçecek Mahallesi'nde Karayolları'nın tarım alanları yanındaki taş ocağı, Hisarçandır Kum Mahallesi'nde olimpos safranı yaşam alanında yeni açılmış ve hızla genişleyen taş ocağı, Hisarçandır Aktoprak Mahallesi'nde açılmış, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği taş ocağı ve şimdi de şakayıkların yaşam alanı Ekizce Yaylası'nda mermer ocağı. Bu ocakların tamamı Expo 2016'nın dışarıdan gelen konuklarının götürüleceği ve yolunun üzerindeki alanlardır ve artık Antalya'nın merkezidir. Bizler doğanın korunması adına üzerinize düşeni yapmanızı talep ediyor ve ocakların kapatılması için harekete geçmenizi istiyoruz."
 
İZİN ALINMIŞ
 
Firma temsilcilerinin izinlerini aldığı ve mermer ocağının açılacağını köylülere ifade ettiklerini belirten Gündüz, "Bölge, şakayık çiçeğinin doğal yaşam alanıdır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı liderliğinde yapılacak Expo etkinliği kapsamında bu türü görmeleri için 2016 Nisan ayında etkinliğe katılım sağlayacak misafir ülkelerin cumhurbaşkanları, başbakanları, bakanları ve yetkilileri bu alana götürülecek. Sahayı botanikçiler ve bilim adamları ziyaret edecek. Bu alanda yapılacak mermer ocağı o türün yayılış alanında olmasından dolayı zarar vereceği çok açıktır. Expo'nun sembol bitkisinin yok olması ülkemizin prestijni bir hayli sarsacaktır. Masa üstünde verildiği belli olan bu iznin Türkiye'nin prestijini zedelemesine izin verilmemelidir" diye konuştu.
 
Verilen iznin derhal iptal edilmesini ve bu yönde Expo'nun düzenleyicisi olan ajansın da derhal harekete geçmesini talep eden köylülerin sunduğu dilekçede, "Bizler de bu izne rağmen, mermer ocağının açılmasına asla izin vermeyeceğimizi açık bir şekilde ifade ediyoruz" denildi.
 
SADECE 253 BİREY KALDI
 
Şakayıkın yanı sıra, aynı bölgede bütün dünyada sadece 253 birey olan ve nesli kritik tehlike altındaki endemik olimpos safranının da bulunduğu belirtilen dilekçede, "Üzerinize düşeni yapmanızı bekliyoruz. Türkiye CİTES Sözleşmesi'ne imza koyarak nesli tehlike altında bitki türlerini koruyacağını uluslararası arenada deklare etmiştir. Ülkelerin imza koydukları sözleşme hükümlerini yerine getirmeleri hem insanlık borcudur, hem de prestij meselesidir. Uymadıkları takdirde uluslararası arenada cezalara çarptırılırlar. Türkiye'nin Expo'yu yaptığı bir şehirde nesli tehlike altındaki bir türü koruyamaması prestij meselesidir ve koruma zorunluluğu vardır" denildi.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -
EXPO 2016 ANTALYA'NIN SEMBOLU SAKAYIK ILE ENDEMIK OLIMPOS SAFRANININ DOGAL YASAM ALANI HISARCANDIR'DA FAALIYET GOSTEREN DORT TAS OCAGI VE ACILMASI PLANLANAN MERMER OCAGINA KARSI KOYLULER, SEMBOL CICEGIN TEHLIKE ALTINDA OLDUGUNA DAIR EXPO 2016 ANTALYA AJANSI'NA DILEKCE SUNDU.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

 
Komutanlardan DTO'ya ziyaret
 
Elektrik ve doğalgaz zammına mumlu protesto
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Komutanlardan DTO'ya ziyaret
SAHİL Güvenlik komutanları, Antalya Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu ...
Demre'de karavanlar kaldırılıyor
ANTALYA'nın Demre İlçesi Sufat Plajı'nın gerisinde bulunan ve bölge halkının ...
Son yağış portakal üreticisine yaradı
FİNİKE Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, ilçedeki son yağışların ...
 
Büyükşehir, böbrek hastalarının yanında
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, 'Organ Bağış Haftası' etkinliklerinin gerçekleştirileceği, ...
Maksim'den Uğur'lu açılış
TÜRKİYE'nin en büyük kapalı alanına sahip eğlence merkezi Maksim 34 Sosyete ...
Kumluca'da dolu sera ve portakal bahçelerini vurdu
ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde dün etkili olan dolu yağışı, sera ve portakal ...
 
Karaciğerini bağışladığı dayısıyla kontrole geldi
ANTALYA'da, dayısı için öğretmenlik hayalini erteleyen Sevgi Aslan, bağışladığı ...
Bir sürücünün başına gelebilecek en kötü kaza
Antalya'da alkollü halde direksiyona geçen bir kişi, kontrolünü kaybedince ...
İntihardan psikolog vazgeçirdi
ANTALYA'da 26 yaşındaki D.K., astsubay sevgilisi tarafından terk edilince, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva