Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Kutsal görev için teşekkür etti
Kutsal görev için teşekkür etti
18 Mart 2012 Pazar - 12:22

CHP Mart'ta oyunu artırdı, AKP ile arasındaki fark kaça indi

Habertürk Gazetesi'nin Mart ayı için yaptırdığı ankette, partilerin son oy oranları değerlendirildi.

CHP Mart ta oyunu artırdı, AKP ile arasındaki fark kaça indi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Konsensus'un anketine göre küçük partiler oy kaybetti, CHP biraz yükseldi ama Ak Parti ile fark tam 24 puan. 'Erdoğan olmazsa Ak Parti'ye oy verir misiniz?' sorusuna ankete katılanların yüzde 13.8'i 'Hayır' dedi. Yüzde 86.2'si ise 'Evet' dedi.

Konsensus'un son anketinde partilerin son oy oranları ise şöyleydi: Ak Parti yüzde 51.7, CHP yüzde 27.7, MHP yüzde 13.3, BDP ise yüzde 5.6.

Konsensus’un, 81 ilde gerçekleştirdiği araştırmaya göre AK Parti, aralık ayına göre puanını yüzde 1.5 oranında artırarak yüzde 51.7 ile birinci sıradaki yerini korudu. Oylarını binde 6 artıran CHP ise yüzde 27.7’de kaldı. MHP’nin oy oranı da 13.3’e yükseldi.

Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin Habertürk için yaptığı, “Türkiye Gündemi Araştırması Mart 2012: Uludere ve Yüz Nakli” başlıklı araştırmanın sonuçları belli oldu. Konsensus’un, 23 Şubat-3 Mart tarihleri arasında 81 ilde yaptığı ankete, 745’i erkek, 760’ı kadın olmak üzere toplam 1505 kişi katıldı. Anket, 18 yaşından büyük hem kentsel hemde kırsal kesimdeki seçmen nüfusu temsil etme yeteneğine sahip 1505 kişiyle telefon yöntemiyle gerçekleşti. Yanıtı en çok merak edilen soru, “Bu pazar bir genel milletvekilliği seçimi olsa sandıktan nasıl bir sonuç çıkacak?” sorusuydu. Halkın nabzını tutan Konsensus’un yaptığı son araştırmaya göre kararsız oylar dağıtıldıktan sonra AK Parti, yüzde 51.7 ile birinci sıradaki yerini korudu. AK Parti, aralık ayında yapılan ankete göre oy oranını 1.5 puan artırdı. Oylarını binde 6 artıran CHP ise yüzde 27.7 ile ikinci sırada yer aldı.MHP de oylarını yüzde 1.3 puan artırdı ve yüzde 13.3’e yükseltti.

HER 100 SEÇMENDEN 4'Ü KARARSIZ
Peki kararsız oylar dağıtılmadan önce karşımıza nasıl bir tablo çıkıyor? Konsensus’un araştırmasına göre oy oranları şöyle: AK Parti yüzde 47.8 ile zirvede. AK Parti’yi yüzde 25.6 ile CHP, yüzde 12.3’le MHP izliyor. BDP’nin oyları ise yüzde 5.2. Ankete katılanların yüzde 3.9’u “Kararsızım’’ derken, yüzde 1.5’i “Boş, geçersiz oy atarım’’ cevabını verdi. “Oy kullanmaya gitmem’’ diyenlerin oranı ise yüzde 0.9.

"ERDOĞAN YOKSA BİZ DE YOKUZ" DİYENLERİN ORANI YÜZDE 13.8

Araştırmadaki ilginç soruların başında “Eğer Recep Tayyip Erdoğan önümüzdeki ilk seçime kadar herhangi bir sebepten dolayı AK Parti Genel Başkanlığı’ndan ayrılırsa AK Parti’ye oy verir misiniz?” geliyordu. Bu soruya, “O zaman AK Parti’ye oy vermem’’ diyenlerin oranı yüzde 13.8 çıktı. Bu oran aralık ayında yüzde 18.3’tü.

AK PARTİ 3 YILDA YÜZDE 13.3 BÜYÜDÜ
Mart 2009- Mart 2012 tarihleri arasında Konsensus’un yaptığı araştırmalarda siyasi partilerin oy oranları inişli-çıkışlı bir grafik izledi. Bu süre içinde AK Parti en düşük oy oranını Mart 2010 tarihli ankette, yüzde 37.4 ile gördü. AK Parti en yüksek oy oranına ise Eylül 2011’de yüzde 52.1 ile ulaştı. CHP en düşük oy oranını yüzde 22 ile Kasım 2009’da, en yüksek oy oranını ise yüzde 31.3 ile Mayıs 2010’da yaşadı.

AK PARTİ DOĞU'DA DÜŞTÜ
KONSENSUS’un yaptığı “Türkiye kesiti” araştırmasına göre AK Parti oylarını Batı’da binde 4 puan, Orta Anadolu’da yüzde 1.9 puan artırdı. Doğu’da ise AK Parti’nin oylarında binde 5 puanlık düşüş yaşandı. CHP’de ise AK Parti’nin tam tersi bir durum hâkim. CHP’nin Batı’daki oylarında binde 2, Orta Anadolu’daki oylarında ise yüzde 1.2’lik bir düşüş var. Doğu kesiminde ise CHP oylarını yüzde 2.5 artırdı. MHP’nin oy oranındaki en büyük artış ise Batı’da yüzde 3.1 ile yaşandı.

SORUNLARI AK PARTİ ÇÖZER
KONSENSUS Genel Müdürü Murat Sarı, çıkan sonuçları şöyle değerlendirdi: “Bu ayki araştırmamızda ortaya çıkan önemli bulgulardan biri AK Parti ile CHP arasındaki 24 puanlık fark. Üç ay önceki araştırma sonuçlarına göre CHP yükseliş gösterdi ama aynı yükseliş AK Parti ve MHP’de de mevcut. “Diğer” diye adlandırılan ve yüzde 1’in altında oy alacağı düşünülen partiler her geçen gün eriyor.

Bu erime AK Parti, CHP ve MHP arasında kendi oyları oranında paylaşılıyor. Bir de sürekli yüzde 5-6 bandında bulunan BDP var. Yani Türk siyaseti, içerisinde bulunduğumuz günlerde dört parti etrafında dönüyor. Zaten TBMM’de de bu dört partinin grubu var. Türkiye’nin önemli sorunlarını AK Parti’nin çözeceği algısı yüksek. 19 büyük sorunun 17’sinde AK Parti bu sorunu çözer kanısı var. Bu algı devam ettiği sürece seçimlerde AK Parti’nin belinin büküleceğini düşünmek zor. Ama bu siyaset. Gelecek günlerin ne getirip ne götüreceği pek belli olmaz. Liderlik yarışında bir tek konu hariç Recep Tayyip Erdoğan önde.

O konu Cumhurbaşkanlığı. Önümüzdeki dönemde Abdullah Gül’ü tekrar Cumhurbaşkanı görmek isteyenlerin oranı, Recep Tayyip Erdoğan’ ı Cumhurbaşkanı olarak görmek isteyenleri neredeyse üçe katlıyor. Hatta “Erdoğan Cumhurbaşkanı olsun diyenlerle Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olsun” diyenlerin arasındaki fark sadece yüzde 3. Kısacası Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanı olarak kalması isteniyor. Liderlerle ilgili sorulan diğer sorularda Mustafa Sarıgül’ün sürekli Erdoğan’ın ardından ikinci sırada konumlanması dikkat çekici. Son üç ay içerisinde gelişen olaylarda ise Uludere’de 34 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ve Antalya’da gerçekleştirilen yüz nakli ameliyatı ön plana çıkıyor. Başbakan Erdoğan’ın geçirdiği ikinci operasyon da vatandaşın en çok ilgilendiği üçüncü konu.



 

 
Barda bıçaklı kavga; 1 ölü, 1 yaralı
 
Antalya şehitliğinde anma programı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahde Vefa 16 Mayıs 2012 Çarşamba 22:46

Ne var arkadaşlar Özer Ülken Deniz Baykalın adayısıysa.Ne mutlu Özer Ülkene ,Deniz Baykal gibi bir onurlu, şerefli bir Genel Başkanın desteğini alabilmiş.Sayın Kılıçdaroğlu da Özer Ülkeni destekliyor.Ne mutlu Özer Ülkene!Peki Deniz Baykal kim!Ne var yani Özer Beyi destekliyorsa!O CHP nin 12 eylülden sonraki kurucu genel başkanı değilmi?O yiğit adam eğer boyun eğseydi bu ülkede çoktan Başbakan olurdu..Bizler CHP nin çatısında şu an siyaset yapıyorsak ona borçluyuz.O nedenle nankör haddini,kendini bilmez ,hadsiz,vefasız olmamak gerek.Vefasızlık diz boyu olmamalıdır.Ahde vefa diye bir şey vardır Ey Sevgili Gerçek CHP liler!Deniz Baykal dan ,"Önce ve Öncü Örgüt "Bilincini önde tutan Özer Ülken den intikam almak için uğraşanlar bu partiye hiçbir şey veremez.Gerçek CHP liler de bu tip kinci kendini bilmezlere sahip çıkmayacaktır.Aman sakın kimse İl Başkanlığına aday olan arkadaşlara bu lafı ettiğimi sanmasın.Onların da herbiri şerefli onurlu CHP lilerdir ve hepsini medeni cesaretleri için ve böyle bir bayrak yarışına soyundukları için yürekten kutluyor,başarılar diliyorum.Ama her kim kin için,intikam için,şahsı için siyaset yapıyorsa bunun da ayırt edilmesi gerektiğini net bir şekilde söylüyorum.Antalya Yiğitlerine ve Cumhuriyet Halk Partisine sahip çıkacaktır.Ben buna inanıyorum.

Yorumu oyla      3      3  
PAYANDA 19 Mart 2012 Pazartesi 10:11

CHP KURULTAY SONRASI GERİ KALAN PAYANDALARDAN DA KURTULUNCA %35 ÜZERİNE ÇIKACAKTIR.

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'li eski başkan öldürüldü
MHP Tatvan eski ilçe Başkanı Metin Özdoğan evinin önünde uğradığı silahlı ...
Gürkut Acar tarım ilaçlarını sordu
CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, tarımda kullanılan zirai ilaçların, ...
Başbakan için senaryolar
Sabah gazetesi yazarı Yavuz Donat, 2014 yılında Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı ...
 
Baykal'ın tavanı çöktü
CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, büyük bir tehlikeden şans eseri kurtuldu.
Sapan'dan 'Gurbetçi' için soru önergesi
Antalya Milletvekili Sapan, yurt dışındaki 1,6 milyon vatandaşın sorununa ...
Kritik göreve akrabası getirildi
MİT'çilerle ilgili son kararı verecek olan Danıştay'a Başbakan'ın teyzesinin oğlu atandı.
 
Hangi taraftar hangi partiye oy veriyor
Futbol-siyaset odaklı araştırmadan çıkan sonuç: Taraftar sayısında FB ...
AKP anketi dindar gençliğe onay verdi
Çocukların her gün okuduğu "Türküm, doğruyum" diye başlayan 'Andımız' ...
"Ouuw çok sert"
Yalan Dünya dizisinin Emir karakterini taklit eden Baykal kırdı geçirdi.
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva