Milli boksör Rabi Topuz'u yılan ısırdı
Milli boksör Rabi Topuz'u yılan ısırdı
Görme engelliler için siyah kurdele...
Görme engelliler için siyah kurdele...
Ruslar, Hoşgörü Bahçesi'nde dua etti
Ruslar, Hoşgörü Bahçesi'nde dua etti
Hayatpark'ta anneler için çiçek tasarımı atölyesi
Hayatpark'ta anneler için çiçek tasarımı atölyesi
5 Eylül 2023 Salı - 11:19

Antalya'da Başkan Manavoğlu uyardı: Düdüklü tencere kullanın

GIDA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, konserve hazırlarken oluşabilecek clostridium botulinum bakterisinin ölümcül olabileceğini belirtti.

Antalya da Başkan Manavoğlu uyardı: Düdüklü tencere kullanın
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, yaz aylarının son zamanlarında kışlık konservelerin yapımına başlandığını söyledi. Konserve yapılacak ürünlerin asidik dengelerinin önemli olduğunu belirten Manavoğlu, konserve hazırlamanın inceliklerini anlattı. Manavoğlu, koyulacak ürünlerin kaliteli olması, kapaklarının ise bir kez kullanılması gerektiğini söyledi. Konserve hazırlarken yapılacak hata nedeniyle ortaya çıkacak zararlı mikroorganizmaların sağlığı tehdit ettiğini belirten Ali Manavoğlu, oluşabilecek clostridium sotulinum bakterisinin ölümcül etkisi olduğunu kaydetti.

'METAL KAPAKLARI TEKRAR KULLANMAYIN'

Ali Manavoğlu, evde konserve yapmanın bazı riskleri de beraberinde getirdiğini anlattı. Manavoğlu, “Tüketici konserveyi evinde yapmaya karar verdiğinde, aslında bizim yüksek asitli dediğimiz ürünleri tercih etmesi gerekiyor ki herhangi bir mikroorganizmanın üremesi düşük risklerde olsun. Ama biz yüksek asitli ürünlerin yanı sıra sebzelere de yöneliyoruz. Özellikle domates evlerde en çok konservesi yapılan ürünlerden biri. Domatesin PH'ı yaklaşık 4,5- 4,6 civarlarında. Burada risk biraz daha artıyor. Konserve yaparken öncelikle alınan ürünlerin hijyen anlamında kaliteli, güzel ürünler olması gerekiyor. Pazardan konservelik çok ucuz fiyata çürük çarık, bozulmuş ürünleri değil, daha kaliteli ürünleri tercih etmemiz gerekiyor ki mikrobiyal faaliyetler olabildiğince düşük olsun. Bunun yanı sıra kullanmış olduğumuz ekipmanların da hijyenik olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Cam kavanoz kullanıyoruz. Metal kapak kullanıyoruz. Kesinlikle ve kesinlikle daha önce kullanmış olduğumuz metal kapakları tekrar kullanmamamız gerekiyor" dedi.

'7-8 GRAMI BİNLERCE İNSANI ÖLDÜREBİLİR

Konserve yaparken ısı işlemi uygulamanın önemini vurgulayan Ali Manavoğlu, “Ürünleri aldığımızda ısı işlemi uygulayarak mikroorganizmalardan arındırılmasını istiyoruz. Ama bunu evde normal düdüklü tencerelerde yapma şansımız ne yazık ki çok fazla yok. Çünkü konserve dediğimizde aklımıza gelen en tehlikeli bakteri clostridium botulinum. Bunun üretmiş olduğu botulinum zehri, çok tehlikeli bir zehir. 7-8 gramı yüzlerce, binlerce insanı öldürebilecek güce sahip. Botoksta kullanılan zehir aslında clostridium botulinum dediğimiz bakterinin zehri. Botoks yapılan bölgede geçici süre boyunca yaklaşık 6 ay boyunca kas hücrelerini felç haline getiriyor. Aynı şekilde siz bunu tükettiğinizde de eğer konsantrasyonu yüksekse vücudunuzda ister istemez ölüme kadar götürebilen bir bakteri" diye konuştu.

'121 DERECEDE MİNİMUM 20 DAKİKA STERİLİZASYON'

Clostridium botulinum bakterisinden kurtulabilmek için sanayide, endüstride uygulanan ısı işleminin yapılması gerektiğini aktaran Manavoğlu, “Yani 121 derecede minimum 20 dakika boyunca sterilizasyon işlemini gerçekleştirip içerisindeki tüm mikroorganizmalardan kurtulduğumuzdan emin olmamız gerekiyor. Bunu bizim normal düdüklü tencerelerde yapma şansımız yok. Eğer konserve yapıyorsak basınçlı düdüklü tencere, yani konserve için özel düdüklü tencereleri kullanmamız gerekiyor. Çünkü konserve yaparken 100 derecenin üzerine çıkmanız gerekiyor. 100 derecenin üzerine çıkmanız için belli bir basınç yaratmanız gerekiyor. Çünkü su 100 derecede kaynıyor ve yüksek dereceler için basınca ihtiyacınız olacak. O yüzden mutlaka konserveler için özel olan basınçlı düdüklü tencereleri üreticinin tercih etmesi gerekiyor" dedi.

'KONSERVE KOLAY AÇILIYORSA, ÜRÜN HAVA ALMIŞ DEMEKTİR'

Konserve yapıldıktan sonra hava alıp almadığı, kapağının kolay ya da zor açıldığının gözetilmesinin önemli olduğunu belirten Ali Manavoğlu, “Konserve eğer kolay bir şekilde açılıyorsa vakum işlemini iyi yapamamışsınız demektir. Mikrobiyal faaliyetler başlamış olabilir. Çünkü siz ürünü kapattığınızda oksijensiz bir ortam yaratıyorsunuz. Bu oksijensiz ortamda clostridium botulinum bakterisi varsa, oksijensiz ortamda bile gelişebiliyor. Ama çok kolay açılıyorsa ürün hava almış demektir, bu da oksijenle solunum yapan mikroorganizmaların da faaliyete geçmiş olduğunun bir göstergesi" diye konuştu.

KALİTELİ ÜRÜN, HİJYENİK EKİPMAN VE BASINÇLI ISI İŞLEMİ 

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Ali Manavoğlu, şöyle konuştu:

“Önceki yıllara baktığımızda menemenden zehirlenip ölen aileler, konserve tüketip hastaneye kaldırılan birçok olay karşımıza çıkıyor. 'Ben 10-20 yıldır konserve yapıyorum. Bu zamana kadar bir şey olmadı' deniliyor. Kişi bazen 'Üşütmüşüm, klimanın altında yatmışım, çok terlemişim, halsizdim' gibi belirtileri de söyleyebiliyor. Ama aslında kişi gıda zehirlenmesi yaşayabiliyor. O yüzden mutlaka temiz ve kaliteli ürün, hijyenik ekipmanlar ve mutlaka basınçlı düdüklü tencere kullanarak evlerinde bu işlemleri gönül rahatlığıyla yapabilirler. Diğer taraftan konserveyi bulaşık makinesine atanlar da var ama oradaki sıcaklık ne yazık ki yeterli değil. Bunlar tamamen yanlış ve riskli uygulamalar. Mutlaka 121 derecelere çıkmamız ve orada 20 dakika boyunca steril hale getirmemiz gerekiyor. Konserve yapıldıktan sonra kesinlikle güneş almayan, kuru serin yerlerde saklamamız gerekiyor." 

GIDA MUHENDISLERI ODASI ANTALYA SUBE BASKANI ALI MANAVOGLU, YAZ AYLARININ SON ZAMANLARINDA KISLIK KONSERVELERIN YAPIMINA BASLANDIGINI SOYLEDI. KONSERVE YAPILACAK URUNLERIN ASIDIK DENGELERININ ONEMLI OLDUGUNU BELIRTEN MANAVOGLU, KONSERVE HAZIRLAMANIN INCELIKLERINI ANLATTI. (FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)

 
Ukrayna’dan Rusya’ya İHA saldırısı
 
Kepez’de 9 mahalleye 9 kapalı pazar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konyaaltı Belediye Başkanı Esen: Hesap vermeye hazırım
CHP Konyaaltı İlçe Başkanlığını ziyaret eden Konyaaltı Belediye Başkanı ...
Antalya'da sağanak yağış etkili oldu
ANTALYA'nın iç kesimlerinde dün akşam yerel kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak etkili oldu.
Antalya'da Avlan Gölü'nden geriye su öbeği kaldı
ANTALYA'nın Elmalı ilçesinde göçmen kuşlara da ev sahipliği yapan Avlan ...
 
Antalya'da yalnız yaşadığı dairede ölü bulundu
ANTALYA'da yalnız yaşayan Mehmet Erol Özyuva (75), oturduğu evin yatak odasında ölü bulundu.
Sanatçı Sümer Ezgü, aracıyla kaza yaptı
SANATÇI Sümer Ezgü, Antalya'nın Korkuteli ilçesi yakınlarında trafik kazası ...
Antalya Serik'te 13'üncü traktör sahibine teslim edildi
ANTALYA'nın Serik ilçesinde ORKÖY kredisi ile vatandaşlara verilen traktörlerden ...
 
Antalya'da denizdeki demir kazıklar temizlendi
ANTALYA'nın Lara kumsalındaki bir bölgede deniz içine önceki yıllarda ...
Uygur kadınlar Antalya'da kültürlerini tanıttı
ANTALYA'da yerleşik yaşayan Uygur Türkleri, rengârenk geleneksel kıyafetleriyle, ...
Antalya'da motosiklet uçuruma yuvarlandı: 2 ölü
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde motosikletin 7 metreden ormana yuvarlandığı ...
 
Dursun Gündoğdu
Belediye işletmeleri siyasilerin avutulma yeri mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva