MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Kutsal görev için teşekkür etti
Kutsal görev için teşekkür etti
Tütüncü: Antalya'ya hizmet damgası vuracağız
Tütüncü: Antalya'ya hizmet damgası vuracağız
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan altın kararı
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan altın kararı
3 Mart 2015 Salı - 16:16

Ali Tezel'den fon tepkisi

ANTALYA'da Salı Grubu'nun kahvaltısına katılan sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, getirilmek istenen kıdem tazminatı fonuyla devlete tepe tepe 10 yıl kullanacağı bir para havuzu yaratılmak istendiğini iddia etti.

Ali Tezel den fon tepkisi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'nın önde gelen işadamlarını ve sanayicilerini bir araya getiren Salı Grubu'nun bu haftaki konuğu, sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel oldu. Muharrem Koç başkanlığında gerçekleşen toplantıya yaklaşık 50 sanayici ve işadamıyla konuk katıldı.

Tezel, getirilmeye çalışılan kıdem tazminatı fonu konusunda açıklama yaptı. Mevcut kıdem tazminatı uygulamasının 63 yıldır uygulanan, oturmuş klasik bir sistem olduğunu anlatan Tezel, “Kıdem tazminatını kaldırıp yerine fon uygulaması getirerek bir klasiği daha ortadan kaldırmak üzereyiz. Kıdem tazminatının fona çevrilmesini isteyen işverenlerin çoğu aslında fonun kendileri için iyi bir şey olmadığının farkında değil. Kıdem taznimatının en büyük özelliği, işverene uzun süre bağlılığın ödülüdür. İş barışının garantisidir. Örneğin 10 yıldır bir yerde çalışıyorsanız, biriyle kavga ederseniz, bunu alamazsınız. Fon gelirse, işyerine bağlılığın vasfı ortadan kalkıyor. Diyelim ki benim çalıştığım yerden kim daha fazlasını teklif ederse, hemen oraya gererim. Çünkü işten ayrıldığımda rtık tazminatı düşünmeyeceğim" dedi.

Şu anda çalışanların kıdem tazminatının işverenlerin cebinde olduğunu anlatan Tezel, şöyle konuştu:

“İşverenler bu parayı sermayede kullanıyor. Fon gelirse, çalışanın aylık ücretinin belli oranında bir parayı kıdem tazminatı fonuna yatıracaksınız. Bu oranın yüzde 3 ile yüzde 8 arasında olacağı söyleniyor. Her ay gidip fona yatıracaksınız. 'Ben yiyemedim sen ye' diyeceksiniz. Şu anda çalışan işçilerden herhangi biri size hakaret ettiğinde, fiili saldırıda bulunduğunda tazminatsız kapının önüne koyma hakkınız var. Fon geldiğinde sana küfreden birine para vermiş olacaksınız. Kıdem tazminatının mevcut klasik özelliklerini ortadan kaldıran, sadece devlete 10 yıl tepe tepe kullanacağı bir para havuzu yaratıyorsunuz. Çünkü mevcut kıdem tazminatı uygulamasında muhatabınız çalışan. Fon gelince karşınızdaki devlet olacak. İstersen ödeme. Teşviklerden yararlanamazsın. Gecikme zamlarıyla karşılaşacaksın, ya da bir ihaleye katılacaksan 'borcu yoktur' yazısı alamayacaksın."

Kıdem tazminatının çalışanlara da bir şey vermediğini söyleyen Tezel, “Kıdem tazminatının en büyük özelliklerinden biri de işçinin işsiz kaldığı dönemde iş buluncaya kadar alıştığı yaşam seviyesini korumasıdır. Öte yandan işverenler de 'fon istiyoruz' diyor. 'Neden' diye sorunca 'Şu anda her yıl için bir maaş ödüyoruz' diyorlar. 'Fon gelince yüzde 3 olacakmış' diyorlar. Ben de diyorum ki, siz geçen yıl kaç işçiye kaç para kıdem tazminatı ödediniz. Her ay işçiye verdiğiniz ücretin yüzde 3'ünü fona vereceğinizi düşünerek bir de gider oluşturun. Göreceksiniz ki o yüzde 3'lük gider daha fazla. Çünkü sen her işçiye mevcut sistemde kıdem tazminatı vermiyorsun ki. Adam geliyor 1 yılı doldurmadan çekip gidiyor. Veya haklı sebeple işinden oluyor. Üç gün üst üste işe gelmemesi, arkadaşıyla kavga etmesi, küfretmesi, hırsızlık yapması gibi nedenlerle kapının önüne koyuyorsunuz" dedi.

Fon gelince her işçi için işverenin fona her ay para ödemek durumunda kalacağını söyleyen Tezel, “Yüzde 3 demek işveren için iyi gibi görünüyor, ama cebinden her ay her çalışan için ücretin yüzde 3'ü oranında para ödeyeceği için ödeyeceği para şu an cebinden çıkandan daha yüksek. İşçi için de kötü. Çünkü gerçekten kıdem tazminatını hak edip ayrılıyorsa her yıla 1 brüt maaş alıyor. Yüzdeye vurunca 8,33'e geliyor. Fon gelirse, 3 olursa her yıla 12 gün alabilecek. Yüzde 4 olursa her yıla 14 gün, 5 olursa her yıla 18 gün alabilecek. Şu anda 30 günün parasını alabiliyorken, 12 ile 18 günün parasını alabilecek. İşsiz kaldığı dönemde para alamayacak. 10 yıl dolmadan parayı da çekemeyecek. Bu anlamda kıdem tazminatı fonu uygulaması, işçi için iyi bir şey değil. İşveren için de iyi bir şey değil. Sadece devletin 10 yıl tepe tepe kullanacağı, 10 yıl boyunca fondan para çıkmayacağı, 10 yıl sonra para çıkma zamanı geldiğinde de geçmiş hükümetler parayı bitirmiş fonda para yok deneceği bir uygulama diye düşünüyorum" diye konuştu. 

Tezel'e konuşmasının sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç ile davet sahibi Atıl Pekşen teşekkür belgesi verdi. Tezel, toplantıda soruları da yanıtladı.
Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) - 

 
CHP aday adayları yollarda
 
Deniz Baykal, kadınlar korosuyla şarkı söyledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Barodan belediyelere taş ocağı uyarısı
ANTALYA Barosu, taş ve mermer ocaklarının faaliyetinin tamamlandığı alanların ...
Turunç Masa'ya vatandaş teşekkürü
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal tarafından geçen yıl Aralık ayında ...
Tütüncü'den Varsak'a 'imar' müjdesi
KEPEZ Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'nün girişimiyle Varsak'ta imar adaletsizliği ...
 
Kılıçla kovalayan sanık: Küfür edip üzerime yürüdüler, kovaladım
ANTALYA Adliyesi önünde Kobani'ye destek eylemi yapan gruptaki iki öğrenciyi ...
ASMO Başkanı: Meslektaşlarımızın yaşamı kararabilir
ANTALYA Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMO) Başkanı Tevfik ...
Başarılı halk oyunları ekibine ödül
ANTALYA'da düzenlenen Yıldızlar Halk Oyunları Yarışması'nda 4'üncü olan ...
 
Deprem ve doğal afete karşı eğitim
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde deprem ve doğal afetlere karşı farkındalık ...
Yelda Kahvecioğlu kitabını çıkaramadı
İstanbul Ulus’taki evinde ölü bulunan diyetisyen Yelda Kahvecioğlu’nun ...
AVM'de deprem konulu sergi
İNŞAAT Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ile Shemall Alışverilş Merkezi ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva