Antalyalı emlakçının 'Kara listesi'ne girdiler
Antalyalı emlakçının 'Kara listesi'ne girdiler
23'üncü Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı
23'üncü Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı
Sizler artık belediyenin müfettişlerisiniz
Sizler artık belediyenin müfettişlerisiniz
Dışişlerine 3 bakan yardımcısı atandı
Dışişlerine 3 bakan yardımcısı atandı
22 Kasım 2023 Çarşamba - 11:15

ATB Başkanı Çandır: Tarım enflasyonu yukarı yönlü

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Eylül ayı Tarım Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi.

ATB Başkanı Çandır: Tarım enflasyonu yukarı yönlü
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Tarım-GFE'nin aylık yüzde 2.63 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Eylül ayları ortalamasının 1.7 katı olarak ilan edilmiştir" dedi. Tarım-GFE'nin Eylül ayında yıllık yüzde 40.97 ilan edildiğini kaydeden Çandır, “Bu yıllık rakam, geçen yılki yüzde 135.06 düzeyinin üçte biri civarındadır.  İlan edilen yıllık rakamın yüzde 32.24 olan ortalamaya yakın olması, gelecekteki düşüş beklentilerini törpülemektedir. Genel olarak baktığımızda, Eylül ayı için açıklanan tarımsal girdi maliyetleri enflasyonu, aylık olarak ortalamalarda seyrederken yıllık olarak ise 2022 yılından sonraki en yüksek düzeyde kalmaya devam etti" değerlendirmesinde bulundu.

VETERİNERLİK HİZMETLERİNDE ARTIŞ

Eylül ayı Tarım-GFE'nin alt kalemlerine bakıldığında, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylıkta yüzde 2.36 ve yıllıkta ise yüzde 35.80'lik artış ilan edildiğini kaydeden Ali Çandır, bu rakamların Eylül ayları itibariyle 2022 yılından sonraki en yüksek değerler olduğuna dikkat çekti. Aylıkta tohumda yüzde 7.75, enerjide yüzde 4.24, gübrede yüzde 3.21, ilaçta yüzde 1.24, veteriner hizmetlerinde yüzde 2.68, yemde yüzde 0.91 ve diğer kalemlerde ise yüzde 2.10 artış olduğunu belirten Çandır, yıllıkta ise tohumda yüzde 45.15, enerjide yüzde 39.74, gübrede yüzde 14.35, ilaçta yüzde 27.16, veteriner hizmetlerinde yüzde 106.79, yemde yüzde 26.44 ve diğer kalemlerde ise yüzde 88.41'lik artışa dikkat çekti.

Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylık yüzde 4.31, yıllık yüzde 81.65 artış ilan edildiğini kaydeden Çandır, “Eylül ayında da Temmuz'da olduğu gibi Tarım-GFE alt kalemlerinde sıra dışı rakamlar gözlenmiştir. Bunların en dikkat çekicisi tohum, veterinerlik ve tarımsal yatırımda kullanılan mal ve hizmetler kalemleri olmuştur. Tohumda ve enerjide 2022 yılından sonraki en yüksek, yatırımda kullanılan mal ve hizmetlerde ise rekor seviyeler ilan edilmiştir. Yıllık rakamlarda da benzer bir eğilim söz konusu olmuş ve veterinerlik rekor kırmıştır" dedi.

TARIM ÜRÜNLERİ FİYATI GİRDİ MALİYETLERİ ÜZERİNDE ARTTI

TÜİK'in Eylül ayı tarımsal üretici fiyat endeksi Tarım-ÜFE'yi aylık yüzde 4.47, yıllık yüzde 71.96 ilan ettiğini anımsatan Ali Çandır, “Tarımsal faaliyetlerde bulunanlar açısından son bir yıllık eğilim, genel olarak üretici aleyhine seyretmişken Mayıs ve Haziran aylarında aylık ve yıllık düzeyde Tarım-GFE, Tarım-ÜFE'nin altında kalarak üretici lehine dönmüştü. Eylül ayında bu durum aylıkta ve yıllıkta yeniden üretici lehine dönmüş, yani tarımsal ürün fiyatları, girdi maliyetlerinin üzerinde artmıştır. Önümüzdeki aylarda bu eğilimin devam etmesi, üretici kesimin birikmiş zararlarının azalmasına katkı sağlayacaktır" diye konuştu.   

Yurtiçi ve yurtdışı üretici enflasyonlarının tarımı dolaylı olarak etkilediğini söyleyen Çandır, yurtdışı üretici enflasyonu YD-ÜFE'nin Eylül'de aylık yüzde 0.59 azaldığını ve yıllıkta yüzde 57.25 arttığını belirtti. Yurtiçi üretici enflasyonu Yİ-ÜFE'nin aylıkta yüzde 3.40 ve yıllıkta yüzde 47.44 arttığını belirten Çandır, “Üretici düzeyindeki gıda kalemi ise aylık yüzde 4.92 ve yıllık ise yüzde 65.30 artmıştı. Bu durum Eylül ayında da tarıma dayalı imalatta yüksek enflasyonun devam ettiğini göstermektedir" dedi.         

Eylül ayında tüketici enflasyonu TÜFE'nin aylık yüzde 4.75, yıllık ise yüzde 61.53 arttığına işaret eden Ali Çandır, “Tüketici taraftaki gıda enflasyonu ise Eylül ayında aylık yüzde 3.32 ve yıllık yüzde 75.14 olarak ilan edilmişti. İşlenmemiş gıda enflasyonu Eylül'de aylık yüzde 2.39 ve yıllık yüzde 96.17 düzeyinde ilan edilmişti. Yaş meyve sebze enflasyonu aylık yüzde 0.23 ve yıllık 102.46 artış olarak ilan edilmişti. Tüketici taraftaki bu rakamlar; üreticilerin maruz kaldığı maliyet artışlarını, Eylül ayı itibariyle tüketiciye yansıtamadığını göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.

ANTALYA,(DHA)

 
Öğrencisini ötekileştiren öğretmene kınama ve yer değiştirme cezası
 
Evini bastığı kadın ile kızını öldürüp intihar etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da sokaktaki tehlike!
SON günlerde sokaklarda kurulan ve vatandaşların getirdikleri boş damacanaları ...
Vali Şahin: Hedefimiz Antalya’da ikili eğitime son vermek
VALİ Hulusi Şahin, Konyaaltı Altınova Mahallesi’nde inşa edilen Özpınarlar ...
Patara'daki arazi satışı 'durdurulsun' çağrısı
Kaş Belediye Meclisi'nin, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde satışına ...
 
MHP Antalya'da aday adayları ortaya çıkmaya başladı
Cumhur İttifakı’nın ikinci büyük ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’nden ...
Antalya'da gecekondu yangınını itfaiye söndürdü
ANTALYA'da gecekonduda meydana gelen yangını itfaiye ekipleri söndürdü. ...
Antalya'da aranan hükümlü yakalandı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde toplamda 18 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı.
 
Antalya'daki skandal olayda flaş gelişme
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde özel erkek öğrenci yurdunda görevli eğitmen ...
Tütüncü, Doğu Garajı Festival Çarşısı esnafıyla buluştu
Esnaf dostu Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Doğu Garajı Festival ...
Kaleiçi, Çin'de toplu taşıma araçlarında tanıtılıyor
ANTALYA'nın tarihi kent merkezi Kaleiçi, artık Çin'de de tanıtılıyor. ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva