Mısırlı iki kardeş son yolculuğuna uğurlandı
Mısırlı iki kardeş son yolculuğuna uğurlandı
Antalya'da orman yangını
Antalya'da orman yangını
Antalya'da Tiyatro Festivali heyecanı
Antalya'da Tiyatro Festivali heyecanı
Engelsiz bir Konyaaltı için çalışıyoruz
Engelsiz bir Konyaaltı için çalışıyoruz
21 Şubat 2011 Pazartesi - 16:21

Güven azaldı

Reel sektörün güveni 2011 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 2.6 puan azalarak 111 seviyesine geriledi. Endeksin üçer aylık hareketli ortalamaları Şubat ayında bir önceki aya göre 1.1 puan artarak 110.3 olarak gerçekleşti.

 Güven azaldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Reel sektörün güveni Şubat ayında bir önceki aya göre 2.6 puan azalarak 111 düzeyine geriledi. Endeksin üçer aylık hareketli ortalamaları Şubat ayında bir önceki aya göre 1.1 puan artarak 110.3 seviyesinde gerçekleşti. Gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam, mevcut mamul mal stok miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.
Merkez Bankası, İktisadi Yönelim Anketi Şubat 2011 sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Şubat ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 295 işyerine anket formu gönderilip, bin 903 katılımcıdan yanıt alındı. Yanıtlama oranının yüzde 82.9 olduğu anket sonucuna göre, Şubat ayında reel sektörün güven endeksi bir önceki aya göre 2.6 puan azalarak 111 seviyesine geriledi. Küresel ekonomik kriz nedeniyle 2008 yılının ikinci yarısı itibariyle iyimserlik sınırının altı olan 100’ün altında seyreden endeks 100.1’i görüldüğü (Temmuz ayı dışında) 2009 yılında da bu trendi sürdürmüştü. Endeks, Ocak 2010’da başlattığı yükselişine Mayıs ayında ara vermiş, Haziran’da da gerilemeye devam etmişti. 2010 Temmuz’da yükselen endeks, son üç aydır kesintisiz olarak sürdürdüğü gerilemenin ardından Kasım ayında yükselişe geçmişti. Aralık ayında ise endeks bir önceki aya göre gerilemişti. 2010 yılı Ocak ayında tekrar yükselişe geçen endeks, Şubat ayında ise gerilemiş oldu. Bu arada endeksin üçer aylık hareketli ortalamaları Şubat ayında bir önceki aya göre 1.1 puan artarak 110.3 düzeyinde gerçekleşti.

-GENEL GİDİŞAT VE SABİT SERMAYE YATIRIM HARCAMALARI ENDEKSE AZALIŞ YÖNÜNDE ETKİLEDİ-

Anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde sırasıyla gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam, mevcut mamul mal stok miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endekse azalış yönünde yansıdı.

-MEVCUT TOPLAM SİPARİŞ MİKTARI GEÇEN AYA GÖRE 1 PUAN ARTTI-

Mevcut toplam sipariş miktarı bir önceki aya göre 1 puan artarak 93.5’e yükseldi. Mevcut mal stok miktarı bir önceki aya göre 1.2 puan yükselerek 97.2 düzeyine ulaşırken, gelecek üç ay üretim hacmi 2010 yılı Şubat ayına göre 3.9 puanlık artışla 123.7 düzeyine çıktı. Gelecek üç ayda toplam istihdam bir önceki aya göre 1.2 puan artarak 110.7 düzeyinde gerçekleşti. Son üç ayda toplam sipariş miktarı 17.4 puan azalarak 110.2’ya geriledi. Anılan dönemde gelecek üç ayda ihracat sipariş miktarı ise 6.2 puan azalışla 117.9 düzeyine indi. Sabit sermaye yatırım harcaması 1.9 puan azalışla 120.4 oldu. Genel gidişatı gösteren endeks bir önceki aya 2.4 puan gerilemeyle 114.3 olarak gerçekleşti.

-REEL KESİMİN GÜVENİ GEÇEN YILA GÖRE 5.8 PUAN ARTTI-

Şubat ayında reel kesimin güven endeksi geçen yılın aynı dönemine göre 5.8 puan artarken, 3 aylık hareketli ortalamalar çerçevesinde MBRKGE 9.8 puan artış gösterdi. Mevcut mamul mal stok miktarı geçen yılın aynı ayına göre 1.1 puan yükselirken, genel gidişatın geçen yıla göre 6.2 puan, sabit sermaye yatırım harcaması 18.8 puan artış gösterdi. Mevcut toplam sipariş miktarı 28.9 puan yükselirken, gelecek üç ay toplam istihdamın ise 7.5 puan arttığı belirlendi.

-ÜRETİM HACMİNDE ARTIŞ DİYENLER LEHİNE SEYİR ZAYIFLAYARAK DEVAM ETTİ-

İktisadi yönelim anketi 2011 yılı Şubat ayı değerlendirmelerine göre (imalat sanayinde faaliyet gösteren bin 903 işyerinin yanıtları, denge değerlerine göre genel olarak bakıldığında) son üç aya yönelik değerlendirmelerde üretim hacminde artış diyenler lehine olan seyir oldukça zayıflayarak devam etti. Son üç ayda alınan toplam, ihracat ve iç piyasa sipariş miktarlarındaki artış seyri de bir önceki aya göre zayıflayarak sürdü. Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişler, ihracat siparişleri ve iç piyasa siparişlerinin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler zayıflayarak sürdü. Mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler de zayıflayarak devam etti.

-GELECEK 3 AYDA ÜRETİM HACMİNDE ARTIŞ BEKLENTİLERİ GÜÇLENEREK DEVAM ETTİ-

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyir güçlenerek sürdü. Gelecek üç aydaki toplam sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarı beklentileri de önceki aya kıyasla güçlenirken, ihracat sipariş miktarlarındaki artış beklentileri ise zayıfladı. Gelecek üç aydaki toplam istihdam artış beklentisinin güçlenerek sürdüğü, gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarında artış yönlü seyrin ise zayıflayarak devam ettiği gözlendi.

-ORTALAMA BİRİM MALİYETLERİNDE SON ÜÇ AYDAKİ ARTIŞ EĞİLİMİ GÜÇLENDİ-

Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış eğilimi güçlenirken, gelecek üç aydaki artış beklentileri ise zayıflayarak devam etti. Gelecek üç ayda satış fiyatlarındaki artış beklentilerinin de zayıflayarak sürdüğü gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi ise geçen aya kıyasla 0.3 puan artarak yüzde 7.8 oldu. Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda iyimserler lehine olan seyir, önceki aya göre zayıflayarak devam etti. İçinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 20.2 olurken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 5.9, görüşünün bir ay öncesine göre değişmediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 73.9 oldu.


Reel kesimin güven endeksi
Reel
Kesimin MBRKGE-3 Aylık
Güveni Hareketli Ortalamalar
2010
Ocak 104.2 96.1
Şubat 105.2 100.5
Mart 112.1 107.2
Nisan 119.3 112.2
Mayıs 115.0 115.5
Haziran 111.7 115.3
Temmuz 112.4 113.0
Ağustos 112.1 112.1
Eylül 110.7 111.7
Ekim 107.2 110.0
Kasım 107.6 108.5
Aralık 106.4 107.1

2011
Ocak 113.6 109.2
Şubat 111.0 110.3

 
Kapasite üretimi arttı
 
Mardan'a yeni işletmeci geldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kapasite üretimi arttı
İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı 2011 yılı Şubat ayında ...
'Vaftiz'i keşfettiler
Gelinlik sektörünün yıldızının giderek parlamasıyla daha özel müşteri ...
Mey içki 2.1 milyar dolar
İngiltere’nin dev içki şirketi Diageo PLC, Mey İçki Sanayi ve Ticaret ...
 
6 ilde özelleştirme
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Mardin, Muğla, Aydın, İzmir, ...
Yurt dışı sermaye azaldı
Yurtdışına doğrudan yatırım için göç eden yerli sermaye 2010 yılında bir ...
Özelleştirmeler onay bekliyor
İhalesi tamamlanmış 13.7 milyar dolarlık özelleştirme, onay ve sözleşme imzası bekliyor.
 
Bireysel'e iki buçuk milyon katılımcı
Bireysel emeklilik sisteminde toplam katılımcı sayısı 11 Şubat itibariyle ...
Dünyanın en zengin ve en cimrisi
Son günlerde kırılan bardak modelinin piyasadan toplatılması kararıyla ...
Pegasus halka açılıyor
Pegasus Havayolları, paylarının yüzde 31,32 oranındaki bölümünün halka ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva